Foto: Walter Hellebrand

ORANJESTAD – Orkaan Maria trekt vandaag over de Bovenwindse eilanden. Het oog van Maria gaat niet rakelings over het gebied, maar op Sint-Eustatius dondert, waait en regent het sinds maandagavond hevig.

Orkaan Maria zit in de vijfde en zwaarste categorie en bereikte maandag met windsnelheden van 250 kilometer per uur het eiland Dominica. Daar richtte het een enorme ravage aan. Sybolt ten Hoopen zegt dat dinsdag de golven langs de kust van Sint-Eustatius, vijf uur voordat Maria haar intrede doet, al erg hoog zijn:

Sybolt ten Hoopen op Sint-Eustatius vertelt over het begin van orkaan Maria die later vandaag langs het eiland trekt

Hoge golven, Foto: Sybolt ten Hoopen

Sint-Eustatius werd twee weken geleden ook getroffen door orkaan Irma, maar de schade leek in vergelijking met Sint-Maarten beperkt. Walter Hellebrand van de Monuments Foundation Sint-Eustatius: “Het was net iets minder heftig hier, maar nu lijkt het andersom te zijn. Bovendien trekt Maria aan de Zuidwestkant langs en die is het kwetsbaarst. Onder andere de waterfabriek en onze elektriciteitsvoorziening is daar gevestigd.”

Veel mensen op Statia hebben nog een ‘cistern’ (regenbak) waarin water wordt opgeslagen. “Dat is nu een groot voordeel voor het geval dat de watervoorziening stopt. De pomp werkt helaas op elektriciteit dus ik heb al een emmer en touw klaargezet”, zegt Hellebrand.

Foto: Sybolt ten Hoopen

Dichtgetimmerd
Ten Hoopen heeft zijn huis en van collega’s opnieuw met houten planken dichtgetimmers. Veel gebouwen en huizen zijn beschadigd tijdens orkaan Irma en nu bedekt met dekzeil of golfplaten. Na Irma twee weken geleden, kwam José richting de eilanden: die orkaan nam flink in kracht af. Marie is nu de derde waarop de Statianen zich voorbereidde. “De meeste mensen laten alles gewoon zitten. Sommige ramen zitten al weken dichtgetimmerd”, aldus Hellebrand.

De regering heeft ook een ‘curfew’ of uitgaansverbod ingesteld, waardoor momenteel niemand op straat mag zijn totdat de storm is uitgeraasd.

Ondanks de angst voor een vergelijkbare situatie als op Sint-Maarten, denkt Hellebrand er niet aan om zijn eiland te verlaten. “Nee, dit is mijn eiland en ik ga nergens heen.”

Op Saba heeft de regering om 6 uur dinsdagochtend al preventief de elektriciteit afgesloten. Gezaghebber Jonathan Johnson meldt op twitter dat de wind en regen die Maria met zich meebrengt al goed te merken zijn op het eiland.

Extra mariniers zijn op Saba en Sint-Eustatius om steun te bieden tijdens en na orkaan Maria.