Foto: Jean Mentens

PHILIPSBURG – Eveline Henriquez worstelt met een groot moreel dilemma: moet ze haar kinderen nu laten evacueren of niet? “De oudste is groot genoeg om hem te laten vertrekken naar familie in Nederland,” zegt ze, “maar de jongste niet en ik wil ze ook niet van elkaar scheiden.”

Eveline is manager van een voedingsgroothandel en weet als geen ander dat normaal eten nog niet zo snel op tafel zal staan. Ze zou, als het dan toch moet, liever willen dat de kinderen terechtkonden op Curaçao of een ander eiland nabij, “want als ze vertrekken is het voor langere tijd en dan is Nederland ook direct zo ver weg.”

Kwellende vraag
De vraag wat het beste is voor minderjarige kinderen kwelt ouders en het antwoord is dringend gewenst want het  – onbevestigde – bericht gaat de ronde dat het Rode Kruis aanbiedt een dezer dagen kinderen naar Nederland te evacueren.

Richard Gibson jr., zoon van de minister van Financiën, weet ook niet wat hij moet doen. “Ik snap wel dat ouders de situatie nu erg gevaarlijk vinden en dadelijk hun aandacht eerst willen geven aan het herstellen van de aangerichte schade. De kinderen lopen dan misschien alleen maar in de weg.”

Het is inderdaad zo gevaarlijk dat echt iedereen die kleinere kinderen heeft met ze rondrijdt op de achterbank en zeker niet thuis laat.

Scholen dicht
De scholen zijn allemaal dicht, ze zijn vaak behoorlijk beschadigd en de schoolbesturen vergaderen vandaag pas voor het eerst om de situatie in te schatten.

“Kunnen opa en oma wel twee kinderen aan?” vraagt Richard zich af. Hij zou ze eigenlijk toch het liefst van al op het eiland houden.

Rector Francio Guadeloupe

Wie geen moeite had met de beslissing zijn kinderen al direct van het eiland af te sturen is Francio Guadeloupe, de rector van de ‘University of St. Martin’. Zijn huis is helemaal weggeblazen door orkaan Irma en hij rijdt rond in een auto zonder ruiten. “Ik slaap dan weer hier bij vrienden, dan weer daar, ik weet het nooit op voorhand; dat kan niet met kinderen”, zegt hij. Het gebouw van de universiteit heeft hij opengesteld als shelter en hij zorgt voor de aanvoer van noodhulp en water.