Foto: Defensie

“We houden rekening met heel veel ellende en heel veel vormen van schade”, zegt commandant der Zeekrachten Peter Jan de Vin (Caribisch Gebied). Voor de komst van orkaan Irma zijn op Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten alvast 145 militairen en Defensie-medewerkers ingezet.

Commandant der Zeekrachten Peter Jan De Vin (Caribisch Gebied) over bijstand voor de eilanden

Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, Peter Jan de Vin – foto: Defensie

De eilanden vragen vaker om militaire bijstand als er een orkaan dreigt te passeren. Dit keer is de bijstand groter dan normaal. Defensie stuurt voorlopig zo’n 300 man in totaal naar de drie Caribische rijksdelen. “Op basis van de indicatie dat het een echt een zware orkaan is, hebben we redelijk snel opgeschaald.”

De militairen zullen helpen met de openbare orde, het in kaart brengen van de schade en zorgen voor de schuilplaatsen voor inwoners.

Als de orkaan woensdag is gepasseerd, komt er nog meer hulp aan met extra militairen en verplegers, is de bedoeling. In de avond arriveren een vrachtschip en een stationsschip aan met twee helikopters en snelle rubberboten.

“We gaan nu uit van het ergste, maar we hopen natuurlijk wel dat het allemaal gaat meevallen”, aldus commandant De Vin. “Het laat zich op dit moment lastig inschatten, maar als wij donderdag of vrijdag tot de conclusie komen dat die bijstand langer nodig is, zullen de lokale autoriteiten dat verzoek ook doen.”

Het KNMI verwacht morgenochtend lokale tijd de hoogste windsnelheid, mogelijk zo’n 250 kilometer per uur,  veel regen en vloedgolven tussen de 7 en 8 meter.