Foto: John Samson

DEN HAAG – Moeten de huidige Caribische gemeenten meer onafhankelijk worden? Twee studenten, afkomstig uit Bonaire en Saba, zijn daarover in debat gegaan op NPO Radio 1.

Aanleiding hiervoor zijn de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer en de politieke onrust die het Koninkrijk in de afgelopen vier jaar heeft gekend. Met name op Sint-Eustatius en Bonaire heerst er veel ontevredenheid over de directe band met Nederland.


Nataly Linzey en Alfie Martis in debat over de toekomst van de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius

Aan actualiteit ontbreekt de discussie niet. Presentatrice Marianne van den Anker begint met het nieuws dat het kabinet op Curaçao ‘zojuist is gevallen’; na amper 7 weken.  En de hoogste ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, reist noodgedwongen naar de bijzondere gemeente Sint-Eustatius af om te gaan bemiddelen.

Volgens de Sabaanse studente Nataly Linzey voorbeeld van hoe de eilanden het niet zullen redden als zij volledig onafhankelijk zullen worden. De Bonairiaanse studente en activiste Alfie Martis ziet wel mogelijkheden. Nederland zal dan ook geld moeten blijven sturen om de eilanden te onderhouden, omdat het vanuit een historisch oogpunt dat verschuldigd is.

‘Gemenebest de oplossing’
Het huidige Statuut is volgens de SP en VVD niet van deze tijd. In plaats daarvan moet er een gemenebest komen: onafhankelijke eilanden die vrijwillig een verdrag hebben met Nederland. Met zo’n verdrag kunnen de eilanden specifieke taken regelen waarmee Nederland verantwoordelijk voor is. Dat kan alleen als alle zes Caribische eilanden hiermee instemmen via een referendum.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) over een Nederlands Gemenebest