Foto: John Samson

Duizenden Caribische jongeren keren na hun studie in Nederland niet terug. Dat het een gevoelig onderwerp is, blijkt ook in een uitzending afgelopen zondag op NPO Radio 1.

De Bonairiaanse student Alfie Vanwyngarden en de afgestudeerde Quinlan de Windt uit Curaçao voerden een stevig debat over remigreren na je studie in Nederland. Dat debat leidt op sociale media tot flinke discussies onder eilandgenoten.

screen-shot-2016-12-12-at-23-39-36De voormalige Antillen raken duizenden hoogopgeleide talenten kwijt aan Nederland, terwijl er grote problemen zijn rond armoede, corruptie en de slechte zorg. Over de oplossing voor deze problemen, zijn er twee kampen ontstaan.

Het kamp-Alfie vindt het een morele verplichting van alle afgestudeerden om meteen terug te gaan en de eilanden te helpen. Wie dat niet doet, is een ‘landverrader’ en ‘makamba pretu’. De blijvers, het kamp-Quinlan, denken voorlopig niet aan teruggaan. Quinlan ziet geen mogelijkheden op zijn eiland, omdat inwoners volgens hem zelf weinig moeite doen om grote problemen op de eilanden op te lossen. “Ze zijn daar liever lui dan moe.” Bovendien vindt hij niet dat de studenten in Nederland daar verantwoordelijk voor moeten worden gehouden.

Verkeerd beeld
Volgens Junya Fecunda, die een wervingsbureau in Nederland runt voor de eilanden, ontwikkelen veel Caribische jongeren een verkeerd beeld. “Mensen staan op de eilanden wel open voor veranderingen, maar niet op de manier hoe wij naar Curaçao gaan en zeggen dat zij de dingen niet goed doen.”

De stichting Kiva Curaçao probeert zo veel mogelijk talenten in Nederland te overtuigen om zelf initiatief te nemen. “Als wij niet naar Nederland waren gekomen, hadden we nog steeds dezelfde mentaliteit. Een goede oplossing is dus om vooral niet te wachten tot het eiland ooit de juiste mogelijkheid aanbiedt, maar dat je gewoon zelf eigen mogelijkheden creëert”, stelt Derrick Isenia. “Niet alleen kritisch praten, maar laten we actie ondernemen.”

Alfie en Quinlan hopen door hun deelname in het Radio 1-programma Kwesties van de NTR op een groot en nationaal debat over het thema, zodat er oplossingen komen voor beide kampen.