Foto: NTR/Kwesties

Leroy Lucas en Frits de Ruyter de Wildt in debat, met presentatrice Marianne van den Anker vanuit Den Haag – foto: NTR/Kwesties

DEN HAAG – Als het aan activisten ligt, gaan honderden straatnamen in Nederland op de schop. “Mensen die op wat voor manier hebben bijgedragen aan het koloniaal verleden verdienen geen straatnaam”, stelt de Curaçaose Leroy Lucas.

In de afgelopen twee jaar zijn in verschillende gemeenten verzoeken binnengekomen om ‘koloniale straatnamen’ te verbannen. Zoals Jan Pieterszoon Coen, Piet Hein en Michiel de Ruyter. Leroy Lucas vindt het pijnlijk dat Nederland zeehelden eert die een duister verleden hebben tijdens de slavernijperiode: van slavenhandelaar, moordenaar en onderdrukker.

Fragmenten uit de uitzending van Kwesties (NPO Radio 1) over ‘dekoloniseren van de straat’

Afgelopen zondag is Lucas daarover in debat gegaan op NPO Radio 1, met een nazaat van Michiel de Ruyter, één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Frits de Ruyter de Wildt begrijpt de gevoelens, zegt hij in het programma Kwesties. Hij wijst op hoe vooruitstrevend De Ruyter was voor die periode. “In plaats van de geschiedenisboeken te herschrijven, laten we ons richten op de huidige slavenhandel. Want daar is nog zat van; niet alleen loonslaven, maar ook seksslaven, kinderarbeid, et cetera. En daar kunnen we wel wat aan doen.”

Verzoeken afgewezen
Aan de verschillende verzoeken hebben de gemeenten geen gehoor gegeven. Zo is in Utrecht een petitie van anonieme activisten van ‘De Grauwe Eeuw’ afgewezen. En in Amsterdam is ‘vrij recentelijk nog’ de Coentunnel aan de orde geweest, vertelt woordvoerder van de gemeente.

Zo’n naamswijziging wordt bij hoge uitzondering gedaan. Het kost veel tijd en geld van de gemeente. Ambtenaren denken dat het problemen zou kunnen opleveren voor bewoners of bedrijven. Bijvoorbeeld met toeslagen van de Belastingdienst.

Politiek
In de Tweede Kamer is er geen steun voor het verzoek. De gemeenten moeten zelf beslissen over de straatnamen. Als het aan de nieuwe partijen Denk en Artikel 1 ligt, zal toch de regering in Nederland actie moeten ondernemen. Niet alleen straatnamen, maar ook de namen van bruggen en tunnels moeten landelijk herzien worden.

Lucas zelf is ook politiek actief bij de PvdA in Utrecht. Maar zijn partij heeft nog geen plannen om straatnamen te herzien, tot zijn spijt.