Cartografen Rafal (links) en Michal Kasprowski (rechts), eilandsecretaris Wim van Twuijver en gouverneur Jonathan Johnson met de nieuwe wegenkaart van Saba.

Cartografen Rafal (links) en Michal Kasprowski (rechts), eilandsecretaris Wim van Twuijver en gouverneur Jonathan Johnson met de nieuwe wegenkaart van Saba.

THE BOTTOM – De allereerste officiële wegenkaart van Saba met index is uitgegeven. De kaart verwijst naar alle meer dan tachtig wegen en straten op het kleinste eiland van het koninkrijk.

Tot voor kort waren straatnamen een zeldzaamheid op het slechts 13 vierkante kilometer tellende Saba. Daar kwam verandering in met de introductie van de Postwet BES. Deze na 10 oktober 2010 ingevoerde wet maakte de introductie van straatnamen en huisnummers op Saba noodzakelijk.

De wegenkaart is tot stand gekomen met medewerking van gouverneur Jonathan Johnson, het Planning Bureau, de Burgerlijke Stand en Saba Conservation Foundation. De volledig in kleur afgedrukte kaart is vervaardigd door de uit Polen afkomstige en op St. Barths woonachtige cartograaf Michal Kasprowski en zijn zoon Rafal.

De op een 1:7000 schaal beschikbare wegenkaart maakt ook melding van 21 duik- en snorkellocaties rond het eiland. Wandelpaden, uitzichtpunten, stranden, kerken en tankstations staan eveneens aangegeven.

Door John van Kerkhof