De overheid is vanaf juni bezig met naambordjes plaatsen in straten die geen naam hadden (foto: Elisa Koek)

De overheid is vanaf juni bezig met naambordjes plaatsen in straten die geen naam hadden -foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Kaya Sòpito, Kaya Kent U Zelf of Kaya Ruku. Veel inwoners van Curaçao hebben sinds kort ineens een nieuw naambordje in hun straat staan. Zij moeten zelf hun oude adres wijzigen bij Kranshi en dat kan nog weleens een probleem worden.


“Ik weet van niets en dacht eigenlijk dat het een flauw grapje was”, vertelt Sylvia Fullinck uit de Kaya Kent U Zelf. “Voor mij is het adres gewoon Koraal Partier, zo staan we ingeschreven in het Kadaster.”


Fullinck is niet de enige voor wie de straatnaam als een verassing kwam. Navraag in Montaña waar 75 straten een naam kregen, leert dat geen van de bewoners iets heeft gehoord over de wijziging. Ook in Fuik waar 54 straatnamen zijn bij gekomen, weet men van niets en heeft niemand zijn adres gewijzigd. “Ik vind de naam wel grappig”, vertelt een man in Kaya Sòpito. “Maar ik ga niet helemaal naar Otrobanda om mijn adres te wijzigen. Dat kunnen ze best zelf.”


Post
Karien de Haan en Mark Brown wonen sinds mei al in een nieuwe straat. Hun oude adres aan De Savaan werd vernoemd naar wijlen Helmin Wiels. Zij kregen wel een oproep om hun adres te komen wijzigen, maar hebben dit tot nu toe niet gedaan. “Ik moet vrij nemen om naar Kranshi te gaan, omdat de overheid besluit mijn adres te wijzigen”, vertelt De Haan. “Ik neem aan dat Kranshi ook weet welke straten veranderd zijn en dit gemakkelijk kan aanpassen. Ik ontvang in ieder geval gewoon mijn post op beide adressen dus het zal wel goed komen.”


Het adres op brieven die bij Fullinck door de brievenbus vallen, is nog steeds gewoon Koraal Partier maar ze maakt zich wel zorgen over de post. “Ik heb medelijden met de postbode, die moet dit allemaal onthouden. We kregen al vaak post voor anders mensen; bankafschriften, overheidspapieren met een andere naam. Ik ben bang dat dit alleen maar erger wordt. Ik wil wel gewoon mijn post blijf ontvangen, maar ik heb geen idee wat ik waar zou moeten aanpassen. Niemand heeft mij iets verteld. ”


Dubbel adres
Helaas voor Fullinck, De Haan en alle andere bewoners vervalt hun oude adres binnenkort wel. Volgens Samuel Nicolaas, Operations Manager bij Nieuwe Post Curaçao wordt de wijziging na een jaar officieel. “We hanteren een jaar beide adressen, maar daarna houdt het op. De bewoners moeten binnen een jaar zelf hun adreswijziging hebben doorgegeven.”


De laatste drie maanden hebben meer dan driehonderd straten op Curaçao een naam gekregen. Alle adressen moeten uiteindelijk veranderd worden en het postkantoor is druk bezig met het inventariseren van alle straten. “We hebben de namen ontvangen via een Ministeriële beschikking en voeren dit nu allemaal door. Voorlopig hebben bewoners nog twee adressen. Dit maakt het ingewikkelder voor ons, maar uiteindelijk wordt het makkelijker. Post bezorgen in een straat met een straatnaam werkt een stuk beter.”


Door Elisa Koek