Ronald van Raak -foto: Suzanne Koelega

Ronald van Raak -foto: Suzanne Koelega

DEN HAAG – Het is een heet hangijzer, zeker gezien de recente aanhouding van ex-premier Gerrit Schotte op Curaçao in de zaak Babel en de mogelijke aanwezigheid van Patrick Illlidge, het Sint Maartense Statenlid dat onder meer van witwassen wordt beschuldigd.

Toch is SP-Kamerlid Ronald van Raak vast van plan om opnieuw het belang van integer bestuur te bepleiten tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) volgende week in Den Haag.

SP’er Ronald van Raak in gesprek met Jamila Baaziz

“Het zal moeilijk worden, maar als wij als parlementen vinden dat het foute geld en de corruptie in de politiek bestreden moeten worden zijn we een grote stap verder”, aldus Van Raak. “Het probleem is dat er mogelijk parlementariërs aanwezig zijn die van dit soort zaken verdacht worden, maar toch is het een onderwerp dat we samen moeten bespreken.”

Van Raak ergert zich tijdens debatten in de Tweede Kamer geregeld over ‘de onderwereld die boven is gekomen’ op Curaçao en Sint Maarten: “Die onderwereld heeft door de financiering van politici grote zeggenschap over de politiek op de eilanden.”

Toch signaleert de SP’er ook vooruitgang: “Ik heb tijdens het vorige overleg gemerkt dat Curaçaose politici als Leeflang en Rosaria open staan voor gesprekken hierover. Rosaria heeft zelfs voorstellen gedaan om het foute geld uit de politiek te kunnen weren.”

Resultaten
Het officiële deel van het IPKO is volgens Van Raak niet echt geschikt om resultaten te bereiken over gevoelige zaken als integer bestuur: “Dat zijn vaak een soort toneelstukjes die al dan niet op ruzie uitlopen.” De echte ‘zaken’ worden tussen de bedrijven door gedaan: “ Dat is altijd al zo geweest met het IPKO. Het voordeel is dat je informeel wel goede gesprekken met elkaar kunt voeren.” Hij is daarom zeker van plan ook dit keer weer met een aantal mede-parlementariërs van gedachten te wisselen.

Gemenebest
Een ander onderwerp dat Van Raak – als een van de initiatiefnemers ervan – ter sprake wil brengen tijdens het overleg is het plan van SP en VVD voor een Gemenebest-constructie. De toekomst van het Koninkrijk ligt volgens hem namelijk in een ‘situatie met meer gelijkwaardigheid en samenwerking’. Van Raak wil dat Nederland niet langer verantwoordelijkheid draagt voor goed bestuur in de andere Koninkrijkslanden: “Het helpt weinig om onderzoeken af te dwingen en mensen op te pakken, als het foute geld in de politiek blijft rondgaan. Dat is dweilen met de kraan open.”

De oplossing zit in meer eigen verantwoordelijkheid, meent hij. “Als de landen zelf verantwoordelijk zijn voor goed bestuur worden ze met hun neus op de feiten gedrukt als ze hun problemen niet oplossen. Ik merk dat steeds meer politici op de eilanden inzien dat de huidige situatie niet verder kan gaan. Na 10-10-’10 zouden we opnieuw beginnen, maar deze constructie voelt voor ons allemaal steeds meer als een korset. We moeten kijken naar een manier waarop we niet meer zo bekneld zitten en elk land zelf zijn verantwoordelijkheid kan nemen.”

IPKO
Op dinsdag 3 juni, de eerste dag van het IPKO, staat de integriteit van het bestuur officieel op de agenda, samen met de thema’s gezondheidszorg, economische kansen en onderwijs. Andere punten op de agenda van het IPKO zijn energie, jongeren en mensenhandel. Ook leggen de delegaties diverse werkbezoeken af. Het IPKO duurt tot en met vrijdag 6 juni.

Door Jamila Baaziz