Foto: Natasja Gibbs

HILVERSUM – Als het aan regeringspartij VVD ligt gaat Nederland Sint-Maarten doormiddel van een aanwijzing dwingen om iets aan de gevangenis te doen. Dat zegt VVD-Kamerlid André Bosman. SP-Kamerlid Ronald van Raak deelt dezelfde mening.

Gevangenisdirecteur, Edward Rohan, sloeg deze week alarm omdat ontsnappen of in opstand komen in de gevangenis eenvoudig zou zijn. Ook beschuldigt hij een groepje nachtbewakers van corruptie. Hij kan de corruptie niet aanpakken door ‘chronisch personeelstekort’.

VVD-Kamerlid André Bosman over het ingrijpen van Nederland in de gevangenis van Sint-Maarten – audio: Natasja Gibbs

SP wil net als VVD dat Nederland ingrijpt, maar dan ‘door vooral bij te dragen.’ Beide partijen hebben Kamervragen klaar staan voor minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

SP-Kamerlid Ronald van Raak over verantwoordelijkheid van Nederland op Sint-Maarten – audio: Natasja Gibbs

Coalitiepartner PvdA laat desgevraagd weten ‘niet te willen reageren’ op de kwestie. Ook verantwoordelijk minister van Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, laat weten deze week niet beschikbaar te zijn voor reactie.

Nederland ook verantwoordelijk
De zorgwekkende situatie in de gevangenis van Sint-Maarten is niet nieuw. Een Nederlandse Voortgangscommissie bezoekt iedere drie maanden het eiland om de ontwikkelingen te controleren; “ontwikkelingen zijn er nauwelijks”, vertelt voorzitter Nico Schoof. Hij en zijn commissieleden maken zich ernstig zorgen over de veiligheid in de gevangenis en op het eiland.

In tegenstelling tot VVD rekent de Voortgangscommissie niet alleen Sint-Maarten af op het falen in de gevangenis; “Sint-Maarten is verantwoordelijk, maar Nederland moet veel meer substantiële steun geven. De opdracht is te groot voor Sint-Maarten alleen. Dat hebben we meerdere malen aangegeven bij de Nederlandse regering, maar we vinden geen gehoor.”

Schending mensenrechten
Dat laatste vindt ook SP ‘zeer zorgelijk’ en dringt er vandaag middels schriftelijke Kamervragen op aan dat Nederland haar verantwoordelijkheid neemt.

SP-Kamerlid, Ronald van Raak verwijst naar artikel 43 in het Statuut voor het Nederlands Koninkrijk. Daarin staat dat het eiland zelf zorg moet dragen voor onder andere deugdelijk bestuur en het bewaken van mensenrechten, maar dat Nederland ook verantwoordelijk is. “Het waarborgen van deze rechten is ook een verantwoordelijkheid van Nederland, dus Nederland kan het niet alleen op Sint-Maarten afschuiven.”

Ministerie Justitie laat plannen liggen
De nieuwe Sint-Maartense Justitieminister, Rafael Boasman, liet woensdag tijdens de wekelijkse persconferentie weten dat hij volgende week een plan wil indienen bij de Raad van Ministers voor de gevangenis.

Volgens de Voortgangscommissie liggen er echter al sinds vorig jaar april actieplannen op tafel bij het Sint-Maartense ministerie van Justitie; “Tot op de dag van vandaag is daar nog niks mee gedaan.”