De nachtclub waar de beweerdelijke omkoping plaatsvond in 2012 | foto:  Today / Hilbert Haar

De nachtclub waar de beweerdelijke omkoping plaatsvond in 2012 | foto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Het Orca-proces – ook wel aangeduid als het Bada Bing-proces – begint morgen in het klassieke gerechtsgebouw in Sint Maarten. De hoofdverdachten in deze omkoopzaak zijn het voormalig onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge en Bada Bing nachtclubeigenaar Jaap van den Heuvel. Zijn manager Krijn van der Brug en Lunteren NV, het bedrijf dat de nachtclub exploiteert, staan ook terecht.

Illidge wordt ervan verdacht 150.000 dollar in steekpenningen te hebben aangenomen van Van den Heuvel. In ruil daarvoor zou Illidge het ministerie van Economische Zaken masseren om vergunningen te regelen, openingstijden te versoepelen en de tewerkstellingstermijn voor Bada Bing prostituees te verlengen.

Video-opname
De zaak kwam in maart 2013 aan het rollen na een bericht in de Telegraaf, dat niet geheel toevallig samenviel met de aanwezigheid van Illidge bij een bijeenkomst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg in Den Haag. Daarna bleek dat The Daily Herald in Philipsburg al enige tijd een video-opname, gedateerd 30 september 2012, in haar bezit had waarop is te zien hoe Van den Heuvel in zijn club geld overhandigt aan Illidge. De krant deed niets met de opname tot het bericht hierover in de Telegraaf verscheen.

De Landsrecherche nam de opname de volgende dag in beslag en deed huiszoekingen in Bada Bing en bij Illidge, zowel thuis als in zijn werkkamer in het parlement. Talloze getuigen dan wel verdachten werden gehoord – onder hen de ministers Roland Duncan (Justitie) en Hubert Pantophlet (Economische Zaken), politicus Theo Heyliger, uitgever Paul de Windt en journalist Mike Granger.

Van den Heuvel verklaarde in een interview met de Engelstalige krant Today dat het om terugbetaling van een lening aan Illidge ging. De nachtclubeigenaar zei verder dat hij de video had gemaakt op verzoek van Heyliger, die Illidge zou hebben willen bewegen over te lopen naar de oppositie. Heyliger heeft dit altijd ontkend.

’Fuck him’
In de video brengt Van den Heuvel William Marlin, leider van de destijds regerende Nationale Alliantie ter sprake. “Fuck him. Wij controleren de regering. Ik vertelde hem dat hij gewoon moest tekenen,” zegt Illidge letterlijk, zonder duidelijk te maken wat Marlin, destijds vicepremier, had getekend.

Van den Heuvel zegt dat hij de opname aan Heyliger had afgegeven en dat die het materiaal op zijn beurt aan journalist Mike Granger had doorgespeeld, met het verzoek het te bewerken en het deel waarin geld van eigenaar verandert te verwijderen. Granger heeft dit later ontkend.

Criminele organisatie
Van den Heuvel werd in oktober 2013 gearresteerd en bracht achttien dagen in de gevangenis door voor zijn detentie werd geschorst. Later hief de rechtbank de schorsing op en gaf de verdachte zijn paspoort terug. Illidge werd in januari vorig jaar gearresteerd en zat tien dagen vast.

Van den Heuvel was tegelijkertijd blij en teleurgesteld met de vrijlating van Illidge. Het Openbaar Ministerie beschuldigde beide mannen destijds van lidmaatschap van een criminele organisatie, maar Illidge zat acht dagen korter vast en kreeg na zijn vrijlating geen beperkingen opgelegd.

Van den Heuvel’s verdediging bestaat uit advocaat Cor Merx en fiscaal specialist Gert Bergman. Ralph Richardson is de advocaat van Patrick Illidge; hij wordt terzijde gestaan door Erik Jansen voor financiële aspecten van de zaak, Krijn van der Brug wordt verdedigd door Geert Hatzmann.

Door Hilbert Haar