Patrick Illidge - foto: Today / Leo Brown

Patrick Illidge – foto: Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – De rechtszaak tegen het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge en Bada Bing eigenaar Jaap van den Heuvel begint vandaag. Illidge wordt beschuldigd van omkoperij, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie, Van den Heuvel van witwassen, niet indienen van een belastingaangifte en valsheid in geschrifte.

 
De rechtszaak is het sluitstuk van het Orca-onderzoek. In maart vorig jaar dook een video op waarop Van den Heuvel in zijn nachtclub Bada Bing contanten – waarschijnlijk 15.000 dollar – aan Illidge overhandigt.

 
Van den Heuvel stelt dat hij de opname in zijn club heeft gemaakt op verzoek van Theo Heyliger, leider van (destijds) oppositiepartij UP, om Illidge in verlegenheid te brengen en hem te bewegen zijn steun voor de regering te laten vallen. Zowel Van den Heuvel als Illidge hebben altijd volgehouden dat van omkoping geen sprake is en dat het geld de afbetaling van een lening betrof.

 
Verhoor
In de loop van het onderzoek zijn de voormalige ministers Duncan en Pantophlet urenlang verhoord door de Landsrecherche. Ook UP-leider Theo Heyliger en Paul de Windt, uitgever van The Daily Herald, werden gehoord. Van den Heuvel heeft in september vorig jaar achttien dagen in voorarrest gezeten. Illidge werd in januari opgepakt en zat tien dagen achter de tralies.

 
Door Hilbert Haar