Jaap van den Heuvel

Jaap van den Heuvel

PHILIPSBURG – Bada Bing-eigenaar Jaap van den Heuvel heeft zich maandag vrijwillig gemeld bij de Landsrecherche om een verklaring af te leggen in het Orca-onderzoek. Na het verhoor is Van den Heuvel aangehouden.

Zijn advocaat Cor Merx is woedend. De Bada Bing-eigenaar is aangehouden door het team dat belast is met het Orca-onderzoek naar mogelijke omkoping van het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge, maar omkoping maakt geen deel uit van de verdenkingen. De Landsrecherche heeft Van den Heuvel namelijk aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, het niet tijdig doen van een belastingaangifte en witwassen.


Video
In maart van dit jaar, na een publicatie in de Telegraaf, kwam een video aan het licht waarin te zien is hoe Van den Heuvel ogenschijnlijk een groot bedrag overhandigt aan Illidge. Van den Heuvel heeft eerder verklaard dat hij de opname heeft gemaakt in opdracht van Theo Heyliger, leider van de United People’s party. Van den Heuvel zei ook dat het geld de terugbetaling van een lening betrof.

“Iedereen in St. Maarten wil weten of het omkoping was,” zei Merx. “Maar kennelijk was er geen omkoping.” De verdenkingen die nu in het geding zijn gebracht maken het mogelijk om Van den Heuvel vast te zetten. Dit vereist een verdenking waar minimaal vier jaar gevangenisstraf op staat. Het maximum voor omkoping is echter twee jaar, voor witwassen twaalf jaar en voor valsheid in geschrifte vijf jaar.

Misbruik
Merx zegt dat het Openbaar Ministerie dwangmiddelen misbruikt om zijn cliënt vast te houden. De advocaat gaat een en ander aanvechten bij de rechter-commissaris.

Door Hilbert Haar