In St. Maarten en in Den Haag is grote beroering ontstaan over een publikatie in De Telegraaf waarin het onafhankelijke parlementslid Patrick Illidge wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van Jaap van den Heuvel, eigenaar van de stripclub Bada Bing.

Illidge zou in opdracht van justitieminister Roland Duncan hebben gehandeld en de steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor een nog te vergeven vergunning voor een nieuw bordeel dat Van den Heuvel onder de naam Neverland wil openen. Het huidige prostitutie beleid van de regering staat echter het openen van meer bordelen niet toe.

Een video opname van de ontmoeting tussen Illidge en Van den Heuvel is via de Veiligheidsdienst van St. Maarten bij de Rijksrecherche en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties terechtgekomen.

Het is vooralsnog onduidelijk waarom de Veiligheidsdienst het materiaal niet aan de geeigende instantie in St. Maarten – de Landsrecherche – ter beschikking heeft gesteld. Procureur-generaal Taco Stein, de woordvoerder voor de Landsrecherche zei gisteren van niets te weten.

Premier Sarah Wescot-Williams, die de Veiligheidsdienst in haar portefeuille heeft, reageerde gisteren niet op per email gestelde vragen en minister Duncan reageerde ook niet op verzoeken om een reactie. Illidge is in Nederland en bleek telefonisch niet bereikbaar.

Cor Merx, de advocaat van stripclubeigenaar Van den Heuvel, onthield zich gisteren van inhoudelijk commentaar maar wilde wel kwijt dat volgens zijn client de komkommertijd bij de Telegraaf dit jaar vroeg is begonnen. Het dagblad Daily Herald in Philipsburg beschikt over een kopie van de video en plaatste deze donderdagavond laat op zijn website.

Door: Hilbert Haar