UP-leiderTheo Heyliger. Foto: Today

PHILIPSBURG – De leider van de United People’s party, Theo Heyliger, is afgelopen dinsdag gehoord door rechercheurs van de Landsrecherche over zijn mogelijke betrokkenheid bij het Bada Bing omkoopschandaal. Heyliger is de voormalige minister van Publieke Werken in Sint Maarten. De uitgever van The Daily Herald, Paul de Windt, is eveneens gehoord.

Op een video is te zien hoe de eigenaar van stripclub Bada Bing 15.000 dollar betaalt aan het onafhankelijke parlementslid Patrick Illidge. Die video werd openbaar gemaakt door de Daily Herald. Bada Bing eigenaar Jaap van den Heuvel verklaard dathij de opname had gemaakt op Heyliger’s verzoek.

Van den Heuvel is inmiddels ondergedoken in verband met bedreigingen. Heyliger heeft nog geen publieke verklaringen afgelegd over de beschuldigingen aan zijn adres. De parlementsfractie van zijn partij eiste eerder deze week dat Illidge en Justitie Minister Roland Duncan, wiens naam in de video wordt genoemd, hun functies tijdelijk zouden neerleggen tot het onderzoek klaarheid heeft verschaft.

Behalve Heyliger, interviewden rechercheurs deze week ook S. Frederick, een voormalig medewerker van de afdeling Economische Zaken wiens naam eveneens wordt genoemd in de video.

Op woensdag interviewden rechercheurs Paul de Windt, de uitgever van de Sint Maartense krant The Daily Herald. Jaap van den Heuvel verklaarde in een interview met concurrent Today dat Heyliger de video opname al in november aan de krant had doorgespeeld, waar verslaggever Mike Granger de beelden zou editen. Granger heeft ontkend ooit iets van Heyliger te hebben ontvangen.

Patrick Illidge heeft Mr. Ralph Richardson, de inmiddels 75-jarige voormalige gezaghebber van het eiland, als advocaat in de arm genomen. Op donderdag zei Illidge tegen journalisten dat hij zich niet bij het openbaar ministerie heeft gemeld op aanraden van zijn advocaat en dat hij overigens van procureur-general Taco Stein te horen had gekregen dat dit vooralsnog niet nodig was.

Illidge woonde op donderdag gewoon een vergadering van de centrale commissie van het parlement bij, maar hij heeft tijdens deze bijeenkomst die ging over de benoeming van leden voor de Monumentenraad, het woord niet gevoerd.

Door: Hilbert Haar