Patrick Illidge op weg naar de rechtbank -- foto: Today / Milton Pieters

Patrick Illidge op weg naar de rechtbank – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie heeft vandaag achter gesloten deuren het Gemeenschappelijk Hof toestemming gevraagd voor het vervolgen van het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge.

 
De landsverordening vervolging politieke gezagsdragers schrijft voor dat politici alleen vervolgd kunnen worden indien het Hof hiertoe, op verzoek van de advocaat-generaal, het bevel geeft.

 
Lening
In maart dook een video op het internet op waarin te zien is hoe Illidge een groot geldbedrag, waarschijnlijk 15.000 dollar, in ontvangst neemt van nachtclubeigenaar Jaap van den Heuvel. Het OM vermoedt dat de beelden omkoperij laten zien, maar zowel Illidge als Bada Bing-eigenaar Van den Heuvel hebben altijd volgehouden dat het om terugbetaling van een lening ging.

 
Illidge verscheen in raadkamer met zijn advocaat Ralph Richardson. Over beraadslagingen in raadkamer worden gewoonlijk geen mededelingen gedaan. De verdachte mag stukken inzien die betrekking hebben op de tegen hem in het geweer gebrachte verdenking, maar het Hof kan ook stukken terughouden ter bescherming van iemands privacy of in het belang van het onderzoek.

 
Het Hof doet zo spoedig mogelijk uitspraak. Advocaat-generaal Taco Stein verwacht niet dat de uitspraak er al vandaag of morgen is. Het Hof dient een met redenen omklede beslissing af te geven.

 
Door Hilbert Haar