Het Openbaar Ministerie op St. Maarten heeft razendsnel gereageerd op de publicatie van de video waarin het onafhankelijke parlementslid Patrick Illidge 15.000 dollar in steekpenningen aanneemt van Jaap van den Heuvel, eigenaar van stripclub Bada Bing in Simpson Bay.


Op vrijdag, nadat de Sint Maartense krant The Daily Herald de video op haar website had gepubliceerd, gaf procureur generaal Dick Piar het OM het groene licht om een onderzoek te starten. Detectives van de Landsrecherche vorderden het beeldmateriaal van de krant. Die verleende de politie alle medewerking.

De video wordt nu bestudeerd, vermoedelijk om de authenticiteit ervan vast te stellen en om er zeker van te zijn dat er niet mee is geknoeid.

Vervolgens deed de Landsrecherche onder leiding van de rechter-commissaris huiszoekingen op het privé adres van Illidge in Pointe Blanche, bij strip club Bada Bing in Simpson Bay en bij het kantoor van de immigratie en naturalisatie dienst IND die is gevestigd in een gebouw waar ook minister van Justitie Roland Duncan kantoor houdt.

In het huis van Illidge werd een 29-jarige Spanjaard gearresteerd. De detectives hadden bij hem  een vuurwapen en ammunitie aantroffen. Illidge was op het moment van de inval nog in Nederland waar hij het interparlementair koninkrijksoverleg bijwoonde. De delegatie keert op zondag terug naar St.Maarten.

Op de andere locaties werden nog een vuurwapen en ammunitie in beslag genomen, maar het is onduidelijk of dit in de stripclub of bij de IND was. Verder werd een onbekend bedrag in contact geld in beslag genomen, alsmede immigratie documenten, computers, laptops, een iPad, USB sticks, telefoons, officiële documenten en papieren en foto camera’s.

Het Openbaar Ministerie wil in het belang van het onderzoek verder geen mededelingen doen aan de media.

Hoewel de naam van Justitie Minister Duncan wel wordt genoemd op de omkoopvideo is er bij hem vooralsnog geen huiszoeking gedaan. De inval bij de IND is kennelijk ingegeven door twee omstandigheden: het gaat om werk- en verblijfsvergunningen voor “exotische danseressen” voor Bada Bing. Op de video noemde Illidge de naam Udo: het hoofd van de IND heet Udo Aron.

Door: Hilbert Haar