Patrick Illidge -  Today / Milton Pieters

Patrick Illidge – Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – Het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge is vandaag vrijgelaten. In een summier persbericht gaf het Openbaar Ministerie aan af te zien van pogingen Illidge in bewaring te stellen.

 
Het parlementslid heeft tien dagen vastgezeten en blijft een verdachte in de zogeheten Orca-zaak, samen met Jaap van den Heuvel, eigenaar van het Bada Bing bordeel.

 
In maart vorig jaar dook een video op waarop is te zien hoe Van den Heuvel een groot bedrag in contanten – vermoedelijk 15.000 dollar – aan Illidge overhandigt. Beide verdachten hebben altijd ontkend dat het om omkoping ging. In plaats daarvan houden zij vol dat het om de afbetaling van een lening ging.

 
Van den Heuvel vertelde destijds aan de Engelstalige krant Today dat hij de video had gemaakt in opdracht van Theo Heyliger, leider van de Verenigde Volkspartij UP. Het doel zou zijn geweest Illidge in verlegenheid te brengen en de regering ten val te brengen.

 
Ongelijk
Van den Heuvel zegt blij te zijn met de vrijlating van zijn voormalige vriend Illidge. Tegelijkertijd vraagt hij zich af waarom hij ongelijk is behandeld door justitie. Van den Heuvel werd in september vorig jaar gearresteerd als verdachte en hij bracht achttien dagen in detentie door. Ook moest hij zijn paspoort inleveren. “Waarom ben ik wel in bewaring gesteld en Illidge niet?” vraagt hij zich af.

 
Het OM heeft in een persbericht aangegeven geen verder commentaar te zullen leveren op het onderzoek.

 
Door Hilbert Haar