Illidge

PHILIPSBURG – De rechter-commissaris van het Gerecht op St. Maarten heeft de aanhouding en inverzekeringstelling van onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge getoetst en rechtmatig beoordeeld. Illidge blijft voorlopig vastzitten, liet het Openbaar Ministerie (OM) in een korte verklaring weten.

 
Zijn inverzekeringsstelling is met de wettelijke termijn van acht dagen verlengd. Binnen deze periode dient het OM te beslissen of Illidge wordt vrijgelaten of in voorlopige hechtenis wordt genomen.

 
Illidge werd maandagmorgen door de Landsrecherche aangehouden op verdenking van omkoping, het witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie.

 
Orca-onderzoek
Illidge zit vast in verband met zijn vermeende rol in het zogenaamde Orca-onderzoek, dat in maart 2013 werd gestart naar aanleiding van het verschijnen van een filmpje op de website van dagblad The Daily Herald en berichtgeving in De Telegraaf. In de opname is zichtbaar dat Illidge geld in ontvangst neemt van Bada Bing nachtclub eigenaar Jaap van den Heuvel.

 
Van den Heuvel werd vorig jaar al aangehouden en ondervraagd over zijn rol in deze zaak. Zijn voorlopige hechtenis is geschorst in afwachting van zijn proces.

 
Door John van Kerkhof