Patrick Illidge op weg naar de rechtbank. Foto Today / Leo Brown

Patrick Illidge op weg naar de rechtbank – foto Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – De Bada Bing rechtszaak wordt niet op 14 en 15 januari volgend jaar behandeld. Rechter Koos van de Ven maakte dit vandaag bekend tijdens een regiezitting.

 
Het uitstel houdt verband met zijn terugkeer naar Nederland op 1 oktober, en het aantreden van een definitieve opvolger per 1 januari. De rechtbank acht de voorbereidingstijd voor de nieuwe rechter te kort voor deze zaak die draait om omkoping en vrouwenhandel.

 
Het Openbaar Ministerie beschuldigt het onafhankelijk parlementslid Patrick Illidge ervan 150.000 dollar in steekpenningen te hebben aangenomen van nachtclubeigenaar Jaap van den Heuvel, in ruil voor het regelen van gunsten met betrekking tot openingstijden en vergunningen. Van den Heuvel en zijn bedrijfsleider worden verdacht van vrouwenhandel.

 
Video-opname
De zaak kwam aan het licht door een video-opname waarop Van den Heuvel een ogenschijnlijk groot geldbedrag aan Illidge overhandigt. Illidge’s advocaat Ralph Richardson en Cor Merx, advocaat voor Van den Heuvel, vermoeden dat er met de video is geknoeid en zij willen nader onderzoek.

 
Getuigen
Merx wil een groot aantal getuigen horen onder wie vijf rechercheurs, voormalig Justitieminister Roland Duncan, voormalig hoofdofficier Hans Mos, de rechter-commissaris die betrokken was bij huiszoekingen in maart vorig jaar en bordeeleigenaar Toochie Meyers.

 
Minimumloon
Merx wierp vandaag de vraag op wie nu werkelijk vrouwenhandel bedrijft, zijn cliënt of de overheid die bordeelbazen dwingt formulieren te tekenen waarin staat dat prostituees in dienst worden genomen tegen het minimumloon, als voorwaarde voor het verkrijgen van een tijdelijke verblijfsvergunning.

 
Het OM maakt bezwaar tegen het horen van bijna alle getuigen. De rechtbank doet op dinsdag uitspraak over de verzoeken van de verdediging.

 
Door Hilbert Haar