Foto: Flamigo Airport op Bonaire

DEN HAAG – Van het Nederlandse kabinet mogen vliegvakanties naar de Caribische delen van het Koninkrijk. Is zo’n vliegvakantie veilig genoeg? 

Sinds vorige week zijn er ‘enkele honderden boekingen’ voor Curaçao en Bonaire. “Het lijkt nu misschien alsof er een massale run is op tickets. Dat is echt niet zo”, zegt Nathalie Tokaai van Dushi Travel in Rotterdam. “We zitten echt niet op het niveau van vorig jaar, maar de persconferentie van premier Rutte heeft zeker geholpen.”

Premier Rutte zei vorige week in een persconferentie dat vliegen vanuit Nederland naar het buitenland ‘tot half januari’ ontraden wordt. Naar de Caribische rijksdelen mag wel, behalve als een eiland ‘op code oranje staat’ vanwege de besmettingen, zoals Sint-Maarten en Aruba.

Kwesties op NPO Radio 1: Nathalie Tokaai (Dushi Travel), D66-Kamerlid Antje Diertens en SP-Kamerlid Ronald van Raak

Tokaai is in de afgelopen maanden zelf naar Curaçao gevlogen. “Veiligheid is zeer persoonlijk. Ik vind het enger om naar de supermarkt te gaan dan dat ik in een vliegtuig zit naar Curaçao. In het vliegtuig heb je zogeheten hepa-filters die de lucht zuiveren.”

Begrip in politiek Den Haag voor besluit kabinet
In Nederland loopt de spanning en geweld op straat op door de corona-regels. “Sommige mensen zijn in Nederland ook echt angstig, omdat ze zien dat een aantal mensen hier minder zorgvuldig omgaat met de regels. Wat ik fijn vind, is dat je hoort van toeristen dat mensen op de eilanden zich heel erg aan de regels houden en beleefd zijn.”

Als het gaat om het relatieve aantal besmettingen is Europa een brandhaard in vergelijking met de eilanden. Toch zeggen sommige vakantiegangers dat ze er mentaal toe zijn aan een verre bestemming.

D66-Kamerlid Antje Diertens heeft daar begrip voor. “Zo’n coronacrisis hakt er best in. Ik begrijp dat als je het geld hebt om naar de eilanden te kunnen gaan, dat dat heel aantrekkelijk is. Het kan.”

De maatregelen rondom corona verschillen van eiland tot eiland. Zo is er op Curaçao een avondklok en een maximum aantal toeristen van 20.000 per maand. Ook moeten reizigers bewijs hebben van een negatieve corona-test, al is er risico op vervalsing.

“Laten we met z’n allen er alles aan doen om het veilig te houden. Mijn advies is: blijf na de PCR-test nog even thuis tot vertrek”, aldus Tokaai.

‘We proberen het eiland draaiende te houden’
Bij critici blijft de vraag hangen: zijn de vliegvakanties naar Curaçao en Bonaire (code geel) wel veilig voor inwoners en toeristen? “Ik ben wat genuanceerd hierover”, reageert SP-Kamerlid Ronald van Raak. “Aan de ene kant wel: je kunt maar op één manier naar Curaçao reizen en in de hotels is er ruimte genoeg om een goed coronabeleid te voeren.”

Van Raak: “Maar op Sint-Maarten is er veel druk vanuit de gokwereld met casino’s die tot twee uur ’s nachts open mogen blijven. Dat kan natuurlijk niet. Als dat soort maatregelen op Curaçao ook gaan gelden, dan hebben we wel een probleem.”

Toch blijft het ‘een dubbel signaal’ naar inwoners van Nederland, zegt D66-Kamerlid Diertens. “We zeggen in Nederland zo weinig mogelijk bewegen, want dat is goed om het virus in te drukken.”

Aan de andere kant: voor de mensen in de toeristische sector levert het meer baanzekerheid op en voor veel andere eilanders met hen neemt dat ook wat stress af, vindt D66.

Niet naar de Ardennen, wel naar Curaçao
“We proberen het eiland draaiende te houden. Het zou natuurlijk heel dom zijn om de toeristen te stoppen, want dan loopt het eiland weer vast. Vanuit het perspectief van Curaçao begrijp ik dat”, aldus SP-Kamerlid Van Raak.

“Maar vanuit het perspectief van Nederland vind ik dit heel ingewikkeld. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Het is natuurlijk heel raar dat je niet naar de Ardennen mag, maar wel naar Curaçao.”