Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Carnaval wordt dit jaar op Sint-Maarten voor de vijftigste keer gevierd en dat is extra feest. Maar ook een bron voor seksueel overdraagbare ziekten. Het eiland kent nog steeds het hoogste aantal hiv-patiënten in het Koninkrijk, zegt Sint Maarten Aids Foundation.

Tekst gaat verder onder de video
Door Tim van Dijk

Dokter Gerard van Osch kwam ruim 30 jaar geleden naar Sint-Maarten en is oprichter van het Sint Maarten Aids Foundation. Hij vertelt dat er ruim 1100 hiv-geïnfecteerden zijn. Die zijn bekend want geregistreerd.

“Daarnaast lopen er nog zeker tussen de 1200 en 1400 geïnfecteerde mensen rond die zich niet laten behandelen of niet weten dat ze drager zijn van het virus. Je kunt drager zijn van het hiv-virus maar zelf geen last van ondervinden.”

Van Osch ziet met carnaval altijd een explosie aan seksuele aandoeningen zoals soa’s en ook dus hiv. En vooral onder een toenemend aantal jongeren dat veiliger vrijen niet als zijn verantwoordelijkheid ziet.

Gratis condooms en testen

Zes vrijwilligers van de stichting delen deze week ruim 4000 condooms uit in samenwerking met de overheid. Projectcoördinator Liska Busby doet ook veel tests deze dagen. De overheid heeft een grote bus geparkeerd achter de toiletten in het carnavalsdorp (Carnival Village) van Philipsburg.

“Er zijn dus meisjes en vrouwen die wel drie tot vier keer gemeenschap hebben op dezelfde avond met ook nog eens verschillende mannen”, vertelt zij.

“Je ziet dat tijdens carnaval de opzwepende dans enorm seksueel geladen is, doe daar wat alcohol bij of andere stimulerende middelen en er zijn geen drempels meer”, vindt dokter Van Osch. “Maar als je dan lekker los wil gaan, doe het dan alsjeblieft veilig. Dat bespaart je een hoop ellende.”