Foto: Ramón Yung

WILLEMSTAD – Werner Wiels en Aubert Wiels hebben forse kritiek op de wijze waarop het OM onderzoek heeft gedaan naar de moord op hun broer, de parlementariër Helmin Wiels. Vandaag, donderdag en vrijdag dient het hoger beroep tegen een aantal verdachten.

Werner Wiels noemt het hele onderzoek ‘beneden alle peil’. Hij zegt dat het onderzoek goed begon en vooruitging, maar op een gegeven moment liep het vast tegen bepaalde ‘machtige figuren uit de samenleving die deel uitmaken van het establishment’. Zij hebben meegeholpen met de financiering van de moord, maar konden blijkbaar niet worden aangepakt, beweert hij.

Daarom gelooft Werner niet meer in een oplossing van de moord, alleen een ‘wonder’ kan dat nog.  “Veel van wat er gebeurd is, is een afspiegeling van onze samenleving. We hebben het niet meer voor het zeggen op Curaçao, de Nederlanders zijn de baas. Zij beslissen welke zaak wél en welke zaak niet doorgaat. Er is nepotisme.” Hij zegt dat het doel van het OM is om de huidige regering van ‘jaknikkers’ te steunen.

‘Helmin is niet de eerste noch de laatste die ze hebben laten ombrengen’

Aubert Wiels gelooft ook dat er te weinig is getrokken aan de zaak. “Nu zoeken ze naar een mogelijkheid om de zaak te sluiten. Omdat er hooggeplaatste en machtige personen in de samenleving zijn betrokken. Daarom kunnen ze niet aangepakt worden en zullen ze naar alle waarschijnlijkheid nooit gestraft worden.”

Degene die volgens hem nu worden berecht, zijn ‘kleine daders’ ingehuurd door de ‘groten’ met kapitaal. Die ‘groten’, die opdracht hebben gegeven voor de moord, zitten ‘veilig thuis’, zegt Aubert. “Helmin Wiels is niet de eerste noch de laatste die deze groep heeft laten ombrengen. Ze zullen doorgaan met moorden zolang hun geld of hun positie in de gemeenschap bedreigd wordt.”