KRALENDIJK – Het crossen en racen met auto’s en andere voertuigen op Bonaire moet legaal en veilig gebeuren. Zolang dat niet zo is, zal het fever- en raceverbod gehandhaafd blijven.

In beslaggenomen scooters Foto: Extra Bonaire

In beslaggenomen scooters Foto: Extra Bonaire

Dit benadrukt de Driehoek van Bonaire (de gezaghebber, de hoofdofficier van Justitie en de korpschef) na de gemoederen hoog opliepen afgelopen weken tijdens illegale straatraces en ‘fever’ stunts. Volgens David van Delft, hoofdofficier van Justitie, maakt de Driehoek zich sterk voor een oplossing in de vorm van een eigen stuk grond waar gecrost en geracet kan worden. “Het moet een plek zijn waar mensen deze sport veilig kunnen uitvoeren.”

Verslaggever Belkis Osepa in gesprek met hoofdofficier Van Delft

Motorclubs

De Driehoek heeft intussen met de leiders van twee motorclubs gesproken en aangegeven wat de te volgen weg is bij het aanvragen van vergunningen. De betrokken instanties waarschuwden de clubs dat het houden van races en feveren op openbare wegen of op een weg die vanaf de openbare weg toegankelijk is, niet getolereerd zullen worden. Bij overtreding zal de politie hiertegen optreden. Van Delft: “Men weet waar men aan toe is. Het is gevaarlijk voor de bestuurders zelf, vooral ook voor de omstanders en onder hen veel kinderen.”

Arrestaties

De politie zal niet direct overgaan tot arrestaties. Als het illegaal gebeurt en niet uit de hand loopt, dan maakt de politie proces-verbaal op en nemen de vervoermiddelen in beslag. “Als het escaleert en er gebeuren ongelukken of er vallen gewonden, dan praten we over misdrijven en krijg je de volledige strafrechtelijke aanpak over je heen.”

Door: Belkis Osepa