Foto: Curaçao Pride 2019/Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “De initiatiefwet om een huwelijk tussen twee mensen van het gelijke geslacht mogelijk te maken kan niet rekenen op voldoende draagvlak in de Staten”, zegt parlementariër Giselle Mc William (MAN). Daarom zal ze de initiatiefwet niet voordragen om behandeld te worden in de centrale commissie van het Curaçaose parlement.

parlementariër Giselle Mc William (MAN)

Download de audio hier
.

Voorzitter van Curaçao Pride, Frank Holtslag reageert hierop met: “Het is jammer dat Giselle Mc William ervoor kiest om de wet zelf niet meer in te dienen. Er komen verkiezingen aan. Dan durft men niet meer uit angst voor stemverlies. Ik ben blij dat Stephen Walroud wel doorzet.” Toch ziet Holtslag wel vooruitgang op Curaçao in  de acceptatie van de LGBT+ gemeenschap. Vanwege corona zijn de activiteiten van de achtste Pride Week dit jaar klein gehouden.

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Twee jaar geleden namen Mc William en parlementariër Stephen Walroud (PAR) het initiatief om het homohuwelijk te legaliseren, wat toen symbolisch tijdens de Curaçao Pride Week werd aangekondigd. Maar nu het wetsvoorstel klaar is voor behandeling in het parlement, trekt Mc William zich dus terug.

“Wij zijn een katholiek eiland. Op dit moment zijn we er nog niet klaar voor om deze stap te zetten. Ik hoop dat in de komende tien jaar deze stap wel gezet kan worden als er andere mensen in de Staten zitten”, verklaart de parlementariër.

parlementariër Giselle Mc William (MAN)

Download de audio hier
.

Collega-parlementariër Walroud blijkt niet op de hoogte van deze beslissing. Hij wil juist wel dat de initiatiefwet op de agenda gezet wordt voor behandeling. “Ook ik ben mij ervan bewust dat de initiatiefwet waarschijnlijk niet op voldoende steun kan rekenen. Maar dat neemt niet weg dat wij het verplicht zijn tegenover de LGBT+ gemeenschap om het wel te proberen.”

Walroud zegt dat hij desnoods zelf de initiatiefwet op de agenda van het parlement laat zetten zodat het proces verder kan gaan. Hij heeft al een verzoek ingediend bij de parlementsvoorzitter. De parlementariër wil ook dat de wetsbehandeling nog voor de verkiezingen plaatsvindt.

“Veel verder dan dat zullen we waarschijnlijk toch niet komen. Maar het moet wel komen tot een stemming zodat wanneer de volksvertegenwoordiging het verzaakt om dit zelf te regelen, het afgedwongen kan worden.”

‘Het moet wel komen tot een stemming in het parlement’ – parlementariër Stephen Walroud (PAR)

De LGBT+ gemeenschap kan dan een proces starten om via de rechter de regering te dwingen het alsnog te regelen. “Niet door het huwelijk in het burgerwetboek te veranderen, maar dan zal er wel een andere oplossing moeten worden geboden zodat mensen zich juridisch in het echt kunnen verbinden. Dat zal dan in de vorm van een geregistreerd partnerschap zijn”, aldus Walroud.

Parlementariër Mc William is het wel eens met haar collega Walroud dat voor geregistreerd partnerschap meer draagvlak is op Curaçao, omdat dit niet gaat om een huwelijk maar het zorgen voor gelijke rechten voor iedereen.