De eerste mannen die met elkaar trouwden op Bonaire - foto: uit het album van het echtpaar

De eerste mannen die met elkaar trouwden op Bonaire – foto: uit het album van het echtpaar

ORANJESTAD — Als het aan de Arubaanse regering ligt kunnen homostellen op Aruba niet trouwen. Dit zegt premier Mike Eman (AVP). Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Koninkrijksrelaties wil, mochten ze daartoe bereid zijn, graag de positieve ervaringen van Nederland als het gaat om openstelling van het huwelijk delen met de andere landen binnen het Koninkrijk.

 

Minister Plasterk en premier Eman over homohuwelijk (bijdrage: Ariën Rasmijn)

Het al dan niet openstellen van het huwelijk  is een aangelegenheid waar de landen binnen het Koninkrijk zelf over beslissen. Aruba erkent bovendien stellen van hetzelfde geslacht die al in het buitenland zijn getrouwd. Voor de BES-eilanden geldt de Nederlandse wet en daarin wordt het huwelijk wel opengesteld voor stellen van hetzelfde geslacht. Plasterk noemt dat ook een grote vooruitgang. “Ik zou er met alle plezier over spreken en de Nederlandse ervaring willen delen , want die zijn buitengewoon positief”, aldus de minister.

Tijdens het Koninkrijksberaad tussen Nederland, Aruba en Curaçao is het openstellen van het huwelijk echter niet aan bod gekomen. Premier Eman stelt dat het onderwerp al eens eerder naar voren werd gebracht. Toen gaf Aruba ook aan Nederland te kennen dat het openstellen van het huwelijk voor homoparen niet opgedrongen kan worden aan de andere landen binnen het Koninkrijk. “Het moet binnen de gemeenschap gedragen worden, dit soort gevoelens over hoe het huwelijksinstituut in elkaar moet zitten. Wij hebben niet het gevoel nog dat de maatschappelijke opvatting hierover zo’n omslag heeft gemaakt.” Eman erkent wel dat een een groeiend aantal mensen op het eiland , onder wie ook AVP-fractielid Desiree Croes die zelf met een partner van hetzelfde geslacht is getrouwd, voorstander is van het openstellen van het huwelijk. “Die respecteren we ook, maar het standpunt van de regering en van de partij is dat een huwelijk tussen een man en vrouw is.”