Foto: Pixabay

DEN HAAG – Het CDA wil dat het Nederlandse kabinet opnieuw gaat kijken naar de mogelijkheden om de enige krant op Sint-Maarten te redden. The Daily Herald stuurde onlangs een brandbrief naar de Tweede Kamer.

Een half jaar sinds de verwoesting van orkaan Irma, dreigt ook The Daily Herald ten onder te gaan als het niet snel genoeg een lening krijgt. Door de ingestorte economie op Sint-Maarten, zijn de reclame-inkomsten niet genoeg om de krant draaiende te houden.

Het CDA sluit zich aan bij de SP en D66, die al eerder hun zorgen daarover hebben geuit in een debat met staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). De partijen waren niet tevreden met de reactie van het kabinet.

Knops verklaarde geen mogelijkheden te zien voor de Nederlandse overheid om de pers daar te helpen. “Voor je het weet, zit je aan een krant die gesponsord is door Nederland en dat is het laatste wat ik zou willen.”

Brandbrief
Nu er een brandbrief naar de Tweede Kamer is gestuurd, wil CDA-Kamerlid Joba van den Berg dat het Nederlandse kabinet opnieuw met een reactie komt met oplossingen. “Hij zou misschien kunnen wijzen op de mogelijkheden, of de weg wijzen.”

“Wij vinden het belangrijk dat de staatssecretaris toch hiernaar kijkt, omdat we ook weten dat de papieren krant daar zeer belangrijk is. Het is daar de enige vorm van communicatie die iederéén bereikt.”

Maandenlange strijd
Hoofdredacteur Gordon Snow strijdt al maanden voor leningen voor de lokale media. Nederland trekt zo’n 550 miljoen euro uit voor de wederopbouw van het eiland, maar steun voor de media op Sint-Maarten maakt daar geen onderdeel uit. Enkele weken na orkaan Irma moest dagblad Today noodgedwongen ermee stoppen.


De Tweede Kamer eerder in debat met staatssecretaris Knops
over de media op Sint-Maarten (31 januari 2018)