DEN HAAG – De SP en VVD willen in januari met Curaçaose parlementsleden praten over de mogelijkheid voor een onafhankelijke publieke omroep. De partijen maken zich zorgen over dat veel media door de politiek zouden worden beïnvloed.

Aanleiding is een uitzending van het debatprogramma Kwesties op NPO Radio 1 waarin journalist Yves Cooper en Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) vertellen over corruptie op Curaçao en de rol van de media.

Beiden zijn het erover eens dat veel van de mediabedrijven op het eiland beïnvloed worden door de politiek. “Vrijwel alle radio-omroepen hebben [politieke] kleur bekend”, zegt Cooper. “Als Den Haag echt wil dat het beter gaat met Curaçao, dan is de enige oplossing dat de media onafhankelijker worden om de politiek te kunnen controleren.”

‘Tijd om media te helpen’
Cooper pleit voor een onafhankelijke publieke omroep van Curaçao Het klinkt als muziek in de oren voor SP en VVD, die de strijd tegen corruptie en de politieke beïnvloeding op het eiland willen opvoeren. 

“Ik hoor van meer journalisten dat ze bang zijn, of dat hun auto in de fik wordt gestoken”, reageert Van Raak (SP). Een omvangrijk onderzoek in opdracht van Unesco bevestigd een ontluisterend beeld over de journalistiek op het eiland.

‘Nederland moet het financieren’
De uitdaging is de financiering ervan, zeggen de Kamerleden. Ze zijn bang dat geld uit Nederland ‘wantrouwen wekt’ onder de Curaçaose bevolking.

“Ik heb veel liever dat ze bijvoorbeeld belasting heffen op het eiland en dat ze zeggen: dat wordt alléén gebruikt voor een journalistiek fonds. Dat je het lokaal aanpakt”, reageert ook Tweede Kamerlid André Bosman (VVD).

(tekst loopt door onder dit blok)

Uitzending terugluisteren?

Luister naar het debat tussen tussen de Curaçaose verslaggever Yves Cooper vanuit Curaçao en Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP). Presentatrice Marianne van den Anker praat over de week waarin Gerrit Schotte naar de gevangenis moest en vraagt hoe het staat met de rol van de media op het eiland.

Beluister de uitzending Download (20MB)

Een samenwerking tussen de redacties van Kwesties en Caribisch Netwerk van de NTR.

Politiek Den Haag heeft er veel moeite mee dat parlementsleden die door justitie op Curaçao en Sint-Maarten verdacht worden van corruptie, niet aftreden. “Sterker nog, je kunt de leider van de MFK zijn [Gerrit Schotte] vanuit een gevangenis. Dat is bizar, het kan niet waar zijn”, reageert Bosman.

Ook GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok reageert na afloop van de uitzending met belangstelling. “Ik zie dat er ook kritische journalisten zijn, maar het versterken van de media verdient ook aandacht. Ik denk dat komende vergadering met de parlementen een prima moment is om dit samen te bespreken.”

Idee voor publieke omroep op Koninkrijksniveau besproken
“Ook op Sint-Maarten is het ook dramatisch gesteld met de journalistiek. Daar hebben ze sinds orkaan Irma nog maar één dagblad over”, zegt Bosman. “Als je zegt, je wil een publieke omroep, dan moet je dat per eiland regelen. Zoals je een omroep Zeeland hebt en een Omroep Limburg. We moeten nu gaan kijken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen.”

De VVD sluit zich aan bij de SP om te gaan ‘meedenken met de eilanden wat mogelijk is’, ook wat betreft financiering. “Wat ik belangrijk vind is: wat vinden de Curaçaose politici zelf? Kom nou eens zelf ook met een idee.” 

Op 6 januari begint een politieke top in Philipsburg, waarbij parlementsleden uit Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland elkaar spreken. 

Nederlandse publieke omroep
Na het verdwijnen van de Wereldomroep, vijf jaar geleden, startte de NTR in opdracht van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Caribisch Netwerk. Dat online netwerk bestaat uit lokale verslaggevers en brengt actualiteiten en achtergrondverhalen uit de Caribische gemeenschap op de eilanden en in Nederland.
Dit jaar bestaat Caribisch Netwerk 5 jaar. Dat lustrum grijpt het netwerk aan om de (eigen) verslaggeving van het Caribische gemeenschap – zowel vanuit de eilanden als Nederland – kritisch onder de loep te nemen.