Susan van Velzen en Renske Pin (r) | Foto: Jean Mentens

Susan van Velzen en Renske Pin (r) | Foto: Jean Mentens

WILLEMSTAD – Journalisten zijn over het algemeen weinig geschoold en worden slecht betaald. Ze staan onder druk en zijn daarom geneigd tot zelfcensuur. Hun berichtgeving wordt vaak niet geheel vertrouwd door het publiek.

Er is een ontluisterend beeld van de lokale pers geschetst door onderzoekers Renske Pin en Susan van Velzen in een omvangrijk rapport “Ontwikkeling van de Media op Curaçao”, waar zij in opdracht van UNESCO bijna een jaar aan gewerkt hebben.

Het onderzoek brengt scherp in beeld dat er eigenlijk weinig of niets bekend is over het eigenaarschap van kranten en radiostations en welk belang zij werkelijk dienen. Er mag dan op papier volledige persvrijheid heersen op Curaçao; er is verder weinig modern wettelijk kader waarin journalisten veilig kunnen werken.

Het rapport is door de auteurs in een vertrouwelijke, voorlopige versie gepresenteerd aan de spelers op het terrein van de media. Eigenaren van kranten, radiostations en tv-omroepen, journalisten, wetenschappers en anderen die beroepshalve in de media zijn geïnteresseerd, konden zaterdagochtend discussiëren over het rapport. De definitieve versie zal binnenkort door de Curaçaose afdeling van UNESCO gepubliceerd worden.

Ook minister Irene Dick van Onderwijs en Cultuur was bij de presentatie. Ze citeerde Malcolm X waar hij zegt dat de pers de grootste macht op aarde is: “Ze kunnen onschuldigen schuldig maken en schuldigen onschuldig, want ze controleren het bewustzijn van de massa.”

Na het lezen van het rapport is het de vraag of zoveel macht wel in goede handen is bij de pers op Curaçao.

Door Jean Mentens