Foto: Pixabay

AMSTERDAM – “De Nederlandse media zijn er alleen als er corruptie of een ramp is, maar bericht nou ook eens over de ontwikkelingen of de ongelijkheid op onze eilanden.” Dit was een veelgehoorde klacht tijdens het journalistieke evenement dat Caribisch Netwerk vorige week organiseerde.

In het kader van haar vijfjarig bestaan ging Caribisch Netwerk in gesprek met vertegenwoordigers van de grootste nieuwsmedia van de publieke omroep en het publiek. Centraal stonden de vragen: welke plek heeft het Caribisch nieuws in het Nederlands medialandschap? En welke plek zou het moeten hebben?

Het mediapanel werd die avond gevormd door Lorenzo Fränkel (redacteur Nieuwsuur), Dick Jansen (Chef Buitenland NOS) en René van Brakel (Hoofdredacteur EenVandaag).

Tekst gaat verder onder de video
Een fragment uit de paneldiscussie

Lorenzo Fränkel (Nieuwsuur) heeft zijn wortels op Aruba en Sint-Maarten liggen. En hij herkent de onvrede in de Caribische gemeenschap over de Nederlandse media. “Dat uit zich vooral in wantrouwen”, vertelt hij. ” Het is wel echt de ‘default modus’ van Nederland als het over de eilanden gaat: negatieve berichtgeving. Zo berichtten Nederlandse media bijvoorbeeld direct na orkaan Irma vooral over plunderingen.”

Op de redactie van Nieuwsuur ziet Fränkel zijn afkomst als toegevoegde waarde: ik kijk toch met andere ogen naar gebeurtenissen op de eilanden en kan die goed duiden voor mijn collega’s. Ook beheers en begrijp ik de communicatie en gedragsvormen van de eilanden. Mijn collega’s zonder een Caribische achtergrond hebben dat niet.”

Caribisch Netwerk

Caribisch Netwerk werd in 2012 opgericht en is een onderdeel van de publieke omroep. Samen met lokale verslaggevers op de eilanden en in Nederland brengt het online netwerk achtergrondverhalen en actualiteiten diep vanuit de Caribische gemeenschap op de eilanden en in Nederland.

Het online netwerk wordt middels de NPO gefinancierd door het ministerie van Onderwijs en Cultuur (OCW). Voor 2019 is er ruim drie ton beschikbaar gesteld voor verslaggeving op alle zes eilanden, in politiek Den Haag en de Caribische gemeenschap in Nederland.

Volgens directeur Media en Creatieve Industrie, Afke van Rijn, van het Ministerie van Onderwijs en Cultuur (OCW) is het van belang dat de samenwerking tussen andere Nederlandse media en Caribisch Netwerk wordt versterkt.

Afke van Rijn Afke van Rijn (ministerie OCW) over Caribisch Netwerk

Download hier

‘Buitenland’
De eilanden delen hetzelfde koninkrijk en paspoort met Nederland en toch vallen zij bij de grote nieuwsredacties van de publieke omroep onder de buitenlandredactie. Volgens Dick Jansen van de NOS heeft dit ‘een puur administratieve oorzaak’ en heeft dat geen invloed op de hoeveelheid aandacht die wordt besteed aan de eilanden.

“De eilanden zijn absoluut een deel van ons koninkrijk maar toch is dat geen reden om er meer aandacht aan te besteden”, voegt hoofdredacteur René van Brakel (EenVandaag) toe. “We besteden ook geen extra aandacht aan Tiel of aan de gemeente Sittard.”

Verontwaardiging in het publiek
Vanuit het publiek wordt verontwaardigd opgemerkt ‘dat zaken die in de Caribische gemeenten gebeuren, zoals het niet vaststellen van een bestaansminimum, groot landelijk nieuws zou zijn als dat in Tiel of Sittard het geval zou zijn’.

Antje Diertens, Tweede Kamerlid voor de D66 met de portefeuille Koninkrijksrelaties zit ook in het publiek en voegt toe dat ‘ze het sentiment uit het publiek begrijpt’. “Ik kom zelf uit Groningen en daar hebben ze ook jarenlang moeten knokken om gehoord te worden door de landelijke pers.”

Brakel ziet wel andere mogelijkheden voor meer aandacht voor de Caribische gemeenschap op de eilanden en in Nederland: “sluit je aan bij ons EenVandaag Opiniepanel en laat je stem horen, zo krijg je ook meer aandacht.”

5 jaar Caribisch Netwerk: een overzicht