Foto: Pixabay

DEN HAAG – The Daily Herald, inmiddels het enige dagblad dat op Sint-Maarten nog wordt uitgegeven na orkaan Irma, kan amper meer zijn hoofd ophouden door de weinige advertenties. “Dat de pers op Sint-Maarten in gevaar komt, dat durf ik wel te stellen”, aldus hoofdredacteur Gordon Snow. 

“De advertentiemarkt is behoorlijk ingezakt, omdat veel bedrijven nog dicht zijn. Ook radiostations zijn afhankelijk van advertentieopbrengsten. Wij hebben nog grotere kosten, want we zijn een groot bedrijf met iets meer dan honderd man”, vertelt Snow.

Nederland stelt ruim een half miljard euro beschikbaar voor de wederopbouw van het eiland. Steun voor de lokale media maakt daar geen deel uit. “Wat de media nu nodig hebben, zijn overbruggingskredieten voor de komende zes maanden.”

Podcast Koninkrijkskwesties

Caribisch Netwerk (NTR) brengt in samenwerking met de publieke nieuwszender NPO Radio 1 de podcast Koninkrijkskwesties uit, over actuele thema’s die spelen in het Caribische deel van het Nederlands koninkrijk en in de Antilliaanse gemeenschap in Nederland. Beluister nu de aflevering over Sint-Maarten en de politiek

Stichting Democratie en Media maakt zich zorgen over de ontwikkelingen. “De belangrijkste voorwaarde voor de Nederlandse regering om geld te geven voor de wederopbouw, is de grote focus op integriteit en corruptie op Sint-Maarten. Als je zo’n nadruk erop wil leggen als regering, dan moet je zeker óók investeren in de media en journalistiek”, stelt directeur Nienke Venema.

Wat gaat het Nederlandse kabinet doen?
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties laat via een woordvoerder weten dat die mogelijkheden wel zijn onderzocht, maar dat er ‘nog geen wettelijke basis is gevonden’ om de Sint-Maartense media direct te helpen.

“Een overheid die direct geld uitgeeft aan de mediabedrijven en journalistiek, daar ben ik natuurlijk ook geen voorstander van. Maar er zijn bestaande constructies die zorgen dat de onafhankelijkheid van media en journalistiek toch wordt gewaarborgd”, zegt Venema.

“In Nederland zijn er bijvoorbeeld minstens twee onafhankelijke fondsen die, met hulp van overheidssubsidie, journalistieke innovatie en projecten helpen financieren. Ik vraag me af of het kabinet ook naar zo’n optie heeft gekeken voor Sint-Maarten, en waarom zo’n constructie niet mogelijk zou zijn.”

De pers hoeft niet te rekenen op steun van de Sint-Maartense overheid, vanwege de begrotingstekorten, zegt Snow. “Het is nu dus erg belangrijk om steun te krijgen vanuit Nederland, zodat we personeel kunnen waarborgen. En uiteraard, dat we dat ook gewoon terugbetalen als de economie weer draait.”