Foto: John Samson

DEN HAAG – Verschillende journalistieke media op Sint-Maarten hebben het financieel moeilijk door de verwoesting van orkaan Irma. Staatssecretaris Raymond Knops is voorlopig niet van plan ze bij te staan.

De krant Today is al gesneuveld en hetzelfde zal in de loop van het jaar ook kunnen gaan gebeuren met The Daily Herald, het enige dagblad dat nog over is op het eiland. De krant wordt dagelijks ook op Saba en Sint-Eustatius verspreid. SP en D66 maken zich zorgen over de onafhankelijkheid van de journalistiek op het eiland.  

Nederland trekt ruim een half miljard euro uit voor het wederopbouwfonds van Sint-Maarten. De nieuwsmedia, die afhankelijk zijn van de ingestorte advertentiemarkt, krijgen geen financiële steun. Volgens SP en D66 moet Nederland alsnog met een oplossing komen. Er gaat Nederlands belastinggeld richting Sint-Maarten en de pers heeft daarbij een extra belangrijke controlerende functie, is de gedachte.  

“Is dat gewoon niet onderdeel van de wederopbouw? Dat burgers, journalisten, andere mensen kunnen controleren en zich ook kunnen uitspreken als er dingen misgaan?”, vraagt Kamerlid Ronald van Raak (SP) tijdens een overleg over de wederopbouw van Sint-Maarten.  

Nederlandse kabinet houdt handen ervan af
De hoofdredacteur van The Daily Herald pleit voor leningen voor de lokale media. De suggestie van de SP om vanuit de eigen Nederlandse persfondsen steun te geven, is volgens de Mediawet niet mogelijk, stelt de staatssecretaris. Ook niet via geld uit de Europese Unie. 

Staatssecretaris Knops zegt de zorgen van de Kamer te delen, maar wil zijn handen er niet aan branden: een apart fonds voor de Sint-Maartense pers oprichten is ‘een hele operatie’, waarbij het kan lijken alsof Nederland bepaalde media voortrekt.

“Voor je het weet, zit je aan een krant die gesponsord is door Nederland en dat is het laatste wat ik zou willen”, reageert Knops. “Bovendien zijn er eerder media gesneuveld en toen hebben we dat ook niet gedaan.”

Kabinet rekent op markt Sint-Maarten

Behalve The Daily Herald, hebben de radiostations het ook moeilijk. De advertentiemarkt is naar schatting zeventig procent gekrompen. Het is maar de vraag of nieuwssite StMaartenNews.com, die werd opgericht na het sneuvelen van dagblad Today, na de zomer nog blijft draaien.

Staatssecretaris Knops gaat ervan uit dat als het enige dagblad verdwijnt, er nog sociale media, blogs en radio’s zijn die het journalistieke werk kunnen doen.