Foto: Freek Staps, Elles de Bruin en Tim van Dijk

PHILIPSBURG – “Soms is niks zeggen het beste wat je kunt doen als interviewer”, aldus presentatrice Elles de Bruin van Omroep Max over interviewtechnieken. Ze is een van de drie gastdocenten die zes dagen lang trainingen gaven aan lokale journalisten en mediamakers in Sint-Maarten.

Samen met Freek Staps, oud-correspondent voor NRC, en cameraman Tim van Dijk (Caribisch Netwerk) gaf De Bruin afgelopen week workshops op verzoek van de Nederlandse Rotary Club Nieuwspoort.

Verschillende journalistieke media op Sint-Maarten kwamen in financiële moeilijkheden na orkaan Irma in september 2017 omdat advertenties – hun belangrijkste inkomsten – wegvielen in de periode na de orkaan.

De krant Today sneuvelde en The Daily Herald werd daarmee het enige dagblad op Sint-Maarten. Ook die krant had het moeilijk na de orkaan.

De Nederlandse overheid stelde geen geld beschikbaar om de media in nood te helpen.

‘Den Haag mag niet wegkijken van media in nood op Sint-Maarten’

De net opgerichte Rotary Club Nieuwspoort schoot met Nederlandse media wel te hulp. Ze hielden een benefietavond in november 2017 en haalden zo’n 10.000 euro op. Daarmee organiseerden ze deze trainingsweek. Lees hier meer over de benefietavond.

(Tekst gaat door na video)
Een reportage uit 2017 door Laura Bijnsdorp

Lokale journalisten, bloggers, radiomakers, cameramannen en –vrouwen, fotografen, freelancers, marketing en sales-professionals en zelfs makelaars volgden de cursus. Het merendeel van de deelnemers was er de hele week, anderen sloten voor enkele workshops aan.

In twee sessies filmden en monteerden deelnemers hun eigen video-items met cameraman Van Dijk.

Lokale journalisten, bloggers, radiomakers, cameramannen en –vrouwen, fotografen, freelancers, marketing en sales-professionals en zelfs makelaars volgden de cursus. Foto: Tim van Dijk

Medialandschap Sint-Maarten
Staps ging in op digitale journalistieke trends en strategieën. De groep deed actief mee in de discussie. Want is alles wel toepasbaar op de kleinere Caribische schaal? Het medialandschap op Sint-Maarten en de eilanden ziet er anders uit dan in Nederland of Europa, gaven deelnemers aan. Zo wordt er nog veel op papier gelezen en naar de radio geluisterd. De internetverbinding is ook niet altijd even snel.

Staps: “Toch je zie overal ter wereld de trend dat advertentie-inkomsten voor online stijgen en voor alle andere media dalen. Als Sint-Maarten vergeleken met andere landen iets achterloopt op die trend, stap dan nu vroeg op die trein.”

‘Geen fondsen of redacties kunnen ook een voordeel zijn’
-Elles de Bruin

De Bruin ging in op interview- en gesprekstechnieken. Met verschillende fragmenten laat ze zien hoe ze te werk gaat. In de studio, de confrontatie aangaan of een anonieme bron. Ook in haar workshop werd het schaalargument aangedragen.

Geen fondsen of redacties
Sint-Maarten heeft met 40.000 inwoners geen fondsen of redactie van het formaat van NRC of Omroep Max. De Bruin: “Dat kan ook een voordeel zijn. Ik maak samen met mijn vader een blog en dat film ik gewoon met mijn smartphone. Mensen voelen zich dan minder geïntimideerd als dat ik op de stoep sta met een cameraman, regisseur en geluidsman. En dan zijn ze veel opener.”

In de toekomst gaan de deelnemers mogelijk een terugkerend mediacafé organiseren, om kennis te blijven delen.