DEN HAAG – Media op Sint-Maarten hebben het financieel zwaar, maar staatssecretaris Raymond Knops gaat de media geen hulp geven. Te kort door de bocht, vinden Nederlandse experts: onafhankelijke media is nodig om de autoriteiten te controleren en democratie te waarborgen.

“Dat de overheid terughoudend is, vind ik gezond. Maar je kunt je er ook niet helemaal niet om bekommeren. Er gaat belastinggeld naar de wederopbouw en dat moet gecontroleerd worden”, vindt voorzitter René de Monchy van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Die bekommering bleek al vorig jaar november aanwezig toen staatssecretaris Knops aanwezig was bij een benefietavond in Nieuwspoort. Tijdens deze benefietavond, speciaal voor de Sint-Maartense media, benadrukte Knops het belang van onafhankelijke journalistiek en de noodzaak om hulp te bieden aan Sint-Maarten.

(Tekst gaat door na video)
Een reportage uit 2017 door Laura Bijnsdorp

12.500 euro
De benefietavond bracht zo’n 12.500 Euro op. Dat geld is volgens de organisatie niet bedoeld voor kredieten, maar om de positie van lokale journalisten te versterken door trainingen en kennisuitwisseling. Voor een directe oplossing voor de noodlijdende media op Sint-Maarten wijst de organisatie naar de staatssecretaris. “Die moet een deel van het geld voor de wederopbouw van Sint-Maarten ook in de media daar steken”, stelt woordvoerder Jan-Willem Wits van Rotary Club Nieuwspoort voor Sint-Maarten.

Dat het Nederlandse kabinet geen oplossing heeft voor de lokale media, vindt Wits ‘zorgelijk’. “Wij willen daarom in gesprek met de staatssecretaris”

Apart fonds voor pers Sint-Maarten
Ron van der Veer van Comité Koninkrijksrelaties was in 1995 coördinator van de wederopbouw van Sint-Maarten na orkaan Louis. Hij stelt dat het overeind houden van de lokale media in het belang is van politiek Den Haag zelf nu er zo’n 550 miljoen euro belastinggeld richting het eiland gaat voor de wederopbouw. 

Van der Veer pleit voor een apart en onafhankelijk fonds voor de Sint-Maartense pers, net zoals stichting voor Democratie en Media. “Je zou bijvoorbeeld uit het programma van die 550 miljoen euro van de wederopbouw de lokale media een lening kunnen geven tegen nul procent rente, misschien via een apart fonds.”, aldus van der Veer. “Ze betalen de lening dan later terug, als het weer goed gaat.”

“Ik snap dat een overheid geen kranten gaat subsidiëren. Maar waar een wil is, is een weg”, zegt Van der Veer. “De zaken die nu onder de rechter zijn, die zijn aangezwengeld door de lokale media. Ik zou daarom hopen op een soepelere opstelling van Den Haag en de Wereldbank.”

‘Den Haag controleren’
“De NVJ heeft als persvereniging nog geen officieel standpunt”, zegt De Monchy. “Maar de journalistiek moet in het hele Koninkrijk goed zijn om Den Haag te controleren. Dus ook op Sint-Maarten.” 

Inzamelingsactie voor pers op Sint-Maarten

In november hebben verschillende Nederlandse media samen met Rotary Nederland zo’n 12.500 euro ingezameld voor de media op het eiland. Er is van tevoren afgesproken dat het geld bedoeld is om ‘op korte termijn’ de positie van lokale journalisten te versterken door bijvoorbeeld trainingen en kennisuitwisseling. 

Caribisch Netwerk heeft enkele betrokkenen gesproken en documenten ingezien. De organisatie heeft pas na twee weken aandringen vragen kunnen beantwoorden. “We hebben een fulltime baan en doen dit in onze vrije tijd”, luidt de verklaring. Een concreet plan blijkt er na bijna drie maanden nog niet te liggen. 

De welwillendheid en expertise is er volgens de NVJ-voorzitter volop: “Geld heeft de NVJ niet, maar als er een concreet plan ligt dan kunnen wij als NVJ zeker helpen met kennis en expertise.”

Staatssecretaris Knops tijdens de benefietavond van Nieuwspoort voor Sint-Maarten.                    Foto: John Samson