Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De eigenaar van de raffinaderij op Aruba wist al sinds vorig jaar dat huurder Citgo Aruba in betalingsproblemen zat.

Refineria di Aruba (RdA) wist dat voor de eerste fase van de herstart, Citgo Aruba 100 miljoen dollar nodig had. Maar na de Amerikaanse sancties kon het bedrijf niet lenen. “Als ze lenen, moeten wij er ook voor tekenen”, legt directeur van RdA, Alvin Koolman uit.

Koolman: “Maar omdat wij nooit hebben getekend, weten we dat zij geen lening hebben kunnen krijgen. Al die tijd betaalden zij het werk zelf. We voorzagen dus al dat ze zo niet verder konden.”

Contractbreuk
Voor oktober 2020 moet de upgrader werken en 209.000 vaten per dag produceren van uit Venezuela geïmporteerde zware olie. Lukt dat niet, dan kan de Arubaanse overheid onder de huurovereenkomst uit vanwege contractbreuk. Koolman zegt dat het herstartproject nu is vertraagd. En als de situatie zo blijft tot begin 2019, de deadline niet meer wordt gehaald.

Aruba blijft afhankelijk van Venezuela voor olie-aanvoer

Hij zegt wel vertrouwen te hebben in de Amerikaanse tak van Citgo en begrijpt hun beslissing om de operatie op te schorten. Maar mocht het tot een contractbreuk komen, en Aruba op zoek moet naar een nieuwe operator die verder wil met de upgrader, dan blijft Aruba afhankelijk van Venezuela voor de olie-aanvoer. “En zijn de sancties er nog, dan kan er weer niet van start”, zegt Koolman.

Alternatieven
Een alternatief is dat de hele raffinaderij wordt aangepakt en op een kleine schaal gaat draaien. Maar dat vereist een grote investering. “De raffinaderij kan nu geen eindproducten zoals benzine en diesel maken en dat maakt Aruba heel kwetsbaar.”

Wat ze nog wel hebben is de lucratieve overslagterminal. “Er is een plan B maar voor nu zijn we nog gebonden aan het contract tot 2020.”

Corruptie
In november vorig jaar moest de directie van PDV Holding, moederbedrijf van Citgo Aruba, uitleg komen geven hoe verder te gaan in 2018. Maar ineens werden zij gearresteerd door de Venezolaanse autoriteiten op verdenking van corruptie. Toen daarna een nieuwe top werd benoemd, greep de directie van het Amerikaanse Citgo Petroleum in en besloot dus het herstartproject op te schorten.

“Er is een groot verschil tussen de Venezolaanse groep en die van Amerika”, zegt Koolman. Het Amerikaanse team was veel professioneler en heeft verstand van zaken. Voor nu betaalt deze Amerikaanse tak de werknemers, belasting en huur van de faciliteiten.

Beslag mancamp
Koolman zegt dat de contractwerknemers hun geld niet op tijd krijgen. Inmiddels heeft ook een aannemer beslag gelegd op de ‘mancamp’ waar de ingehuurde krachten (velen ook uit Venezuela) moesten verblijven. De aannemer zegt dat Citgo Aruba nog moet betalen.

Lees ook: Personeel Citgo Aruba ziet toekomst donker in