Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Nu Citgo Aruba de herstart van de raffinaderij in San Nicolas heeft opgeschort, zien zowel de honderden vaste werknemers en contractarbeiders de toekomst met zorgen tegemoet.

Bij de hoofdingang van de raffinaderij is de werksfeer duidelijk bedrukt. “Het is stil. Iedereen weet hoe het ervoor staat en men ziet niet echt een toekomst meer voor een herstart”, aldus een ingehuurde opzichter.

“We werken het huidige project af. Dat zal nog een paar weken duren en dan gaan we naar huis. Het is voor veel mensen vervelend omdat iedereen aan het begin ervan uit ging dat de projecten zouden blijven komen. Dat houdt nu op. Zelf ga ik weer terug de constructie in.”

‘Je zou bijna gaan zeggen dat ze hier geld hebben lopen witwassen’ – contractant Citgo

Een andere contractant wijst op de investeringen die al zijn gemaakt. “Ze hebben al heel veel geld hierin gestoken. Je zou bijna gaan zeggen dat ze hier geld hebben lopen witwassen. Zo staat er verderop een compleet nieuwe installatie klaar die tot de dag van vandaag niet is aangezet.”

Niet betaald
Vooral de onderaanemers zien het dus somber in, omdat Citgo hun al enige tijd laat of niet betaald. Dit is bevestigd door de eigenaar van de raffinaderij RDA en ook de vakbond IOWUA. Vanwege een zwijgclausulement Citgo, mogen de onderaannemers niets loslaten. Citgo Aruba zelf heeft aangekondigd om de contractarbeiders van de meeste onderaannemers naar huis te sturen.

Directeur van RDA Alvin Koolman zegt dat de meeste in moeilijkheden gaan komen.” Het gaat hier om bedrijven die niet groot genoeg zijn om vier maanden betalingsachterstand op te vangen.” Minister van Arbeid Glenbert Croes heeft Citgo opgeroepen om de contractarbeiders niet naar huis te sturen. En om duidelijkheid te geven over of zij nou wel of niet door willen gaan met de herstart.

‘We moeten binnen drie maanden een oplossing vinden’ – vakbondsvoorzitter Boy Anthony

Niet alleen de contractarbeiders, maar ook de eigen werknemers van Citgo Aruba zijn ongerust. Hoewel Citgo heeft gezegd hen vooralsnog in dienst te houden. Velen zijn lid van vakbond IOWUA. Voorzitter Boy Anthony wil de hoop niet opgeven. “Maar mijn ervaring zegt dat we echt binnen drie maanden een oplossing moeten vinden. Anders zie ik die herstart echt niet gebeuren.”

Belofte op banen
Lokale onderaannemers hebben altijd werkzaamheden verricht op projectbasis in de raffinaderij. Voor de vorig jaar aangekondigde herstart namen zij honderden mensen in dienst. De vorige regering die de deal met Citgo sloot, sprak over 3000 tot 5000 banen die de herstart zou opleveren.

Lees ook: Eigenaar raffinaderij Aruba wist al sinds vorig jaar van problemen Citgo