Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De Arubaanse regering wil op termijn een nationale discussie beginnen over de toekomst van de raffinaderij op het eiland. Dit zegt premier Evelyn Wever-Croes in reactie op de aankondiging van raffinaderij-operator Citgo, dat zij de herstart van de raffinaderij opschort.

Ariën Rasmijn in gesprek met premier Wever-Croes over de aankondiging van Citgo

Gisteren kondigde Citgo aan dat zij de werkzaamheden rondom de herstart van de raffinaderij ‘gaan vertragen’. De ruim 300 directe werknemers blijven nu nog in dienst, maar ruim 300 contractarbeiders die via aannemers op de raffinaderij werken worden naar huis gestuurd.

Skeptisch
Premier Wever-Croes zegt niet verrast te zijn door de aankondiging. Bij het aantreden van de regering was zij al skeptisch over de werkzaamheden, die al flink vertraging hadden opgelopen.

Nu zegt ze ook bekend te zijn met waarschuwingen van zowel de Verenigde Staten (VS) als Nederland naar de vorige Arubaanse regering, over mogelijke risico’s bij samenwerking met Citgo. Volgens haar zou het kabinet Eman II zijn gewaarschuwd over de economische sancties die toen nog in de planning waren.

‘De vorige regering was gewaarschuwd voor risico’s bij een samenwerking met Citgo’ – Evelyn Wever-Croes

Volgens Wever-Croes kunnen Aruba en Citgo pas in 2020 met elkaar om de tafel over een mogelijke ontbinding van de lease. Toch zegt zij dat gekeken zal worden naar de mogelijkheid om dit zelfs eerder te kunnen doen.

Nationale discussie, geen referendum
Wordt de lease ontbonden, dan wil Wever-Croes een ‘nationale discussie’ starten over de toekomst van de raffinaderij. Een referendum wordt het echter niet, aldus de premier. Zij wijst de komst van een nieuwe operator niet direct van de hand, maar zegt dat haar voorkeur uitgaat naar de aanleg van een nieuwe economische pijler op de plek waar nu nog de raffinaderij staat.

Premier Wever-Croes over de mogelijke toekomst van de raffinaderij

Citgo zegt te willen lobbyen bij de Amerikaanse autoriteiten om ook een ontheffing voor de faciliteit op Aruba te krijgen en heeft de Arubaanse regering gevraagd om daaraan mee te doen. Premier Wever-Croes zegt daar nu weinig voor te voelen.

Sancties Venezuela
Reden voor het besluit om de werkzaamheden op te schorten zijn de economische sancties die de Amerikaanse regering tegen Venezuela heeft aangekondigd. Zo wordt onder meer de financiering van in de VS opererende bedrijven die in Venezolaanse handen zijn aan banden gelegd.

Ontheffing sancties
Zowel Citgo Petroleum als Citgo Aruba, die de raffinaderij van het Land Aruba leaset, zijn dochterondernemingen van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA. Citgo Petroleum heeft van de Amerikaanse regering een ontheffing gekregen op de sancties. Citgo Aruba valt buiten de boot, waardoor nog nodige investeringen van buitenaf zo goed als onmogelijk zijn geworden.