Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Jose Pereira, bestuursvoorzitter van oliemaatschappij Citgo en tevens directeur van Citgo Aruba, is door Venezolaanse autoriteiten gearresteerd op verdenking van corruptie. Premier Evelyn Wever-Croes noemt de ontwikkelingen ‘alarmerend’.

Pereira is dinsdagochtend samen met vijf andere bestuursleden van Citgo in de Venezolaanse hoofdstad Caracas aangehouden.

Lening
Hoofdofficier van Justitie Tarek William Saab verklaarde dinsdag op de Venezolaanse staatstelevisie dat het zestal zonder toestemming van het regime van Nicolas Maduro een lening van vier miljard dollar is aangegaan. De lening is afgesloten tegen voorwaarden die nadelig zouden zijn voor de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, en met CITGO zelf als onderpand.

Bovendien zouden betrokken onderhandelaars bij het rondkomen van de financiering een premie hebben ontvangen van 1,5 procent van het totaalbedrag. Naast de aantijgingen van corruptie worden de zes bestuursleden door de Venezolaanse autoriteiten ook verdacht van samenwerking met de Amerikaanse regering. Pereira zou in 2014 gevoelige informatie hebben doorgespeeld aan de Verenigde Staten over de strategie van PdVSA in een conflict met de Amerikaanse oliemaatschappij Conoco Phillips.

‘Verraders’
In een reactie op de aanhoudingen noemde president Nicolas Maduro de verdachten ‘verraders’. Justitie in Venezuela is al enige tijd bezig met het oppakken van functionarissen in de oliesector op verdenking van corruptie.

Pereira is directeur van Citgo Aruba, dat op dit moment bezig is met het weer opstarten van de raffinaderij op Aruba. Het is de bedoeling dat de raffinaderij, dat eigendom is van Aruba en door Citgo wordt geleased, wordt omgebouwd tot een faciliteit waarin ruwe Venezolaanse aardolie wordt opgewaardeerd om elders geraffineerd te worden. Dat proces heeft al flink wat vertragingen opgelopen. Nu pas wordt de tijdelijke huisvesting aangelegd voor het personeel dat de raffinaderij moet verbouwen.

‘Bezorgd’
Premier Wever-Croes, tevens minister van Energie, verklaart dat nog niet duidelijk is wat de gevolgen van de arrestatie van Perreira zijn voor Citgo Aruba. “Ik ben informatie aan het vergaren. Overigens ben ik over het algemeen bezorgd over de ontwikkelingen rond de raffinaderij. Hiermee doel ik op dat de herstart telkens wordt uitgesteld en dat onze lokale mensen daar nog geen banen krijgen aangeboden.”