De raffinaderij in San Nicolas. Foto: Ariën Rasmijn

De raffinaderij in San Nicolas. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Nog dit jaar gaat de raffinaderij van Aruba weer open: de deal met Citgo is rond.

Dat laat regeringsadviseur Richard Arends weten die bij de onderhandelingen is betrokken. Meer details maakt de verantwoordelijke Energie-minister later vandaag bekend.

In december bracht de regering het nieuws dat Citgo, eigendom van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, de raffinaderij voor 15 tot 25 jaar gaat leasen. De Arubaanse regering zal zelfs de raffinaderij in San Nicolas overnemen van huidige eigenaar Valero. De deal zou op 31 maart rond zijn, maar dat werd niet gehaald en besloten werd om elkaar nog 6 weken extra te geven.

Economische impuls
Heropenen van de rafinaderij betekent voor het eiland duizenden banen (direct en indirect) en een economische impuls van tussen de 10 en 15%  op het BNP. Ook de regering leunt zwaar op de verwachte extra inkomsten om haar begroting van dit jaar sluitend te krijgen. De onderhandelingen hebben bijna drie jaar geduurd.

In 2012 sloot het Amerikaanse Valero de raffinaderij. Ongeveer 700 werknemers en zo’n 1500 contractarbeiders verloren daarbij hun baan. Velen vertrokken naar het buitenland om bij andere raffinaderijen aan de slag te gaan. Er is een speciale ‘Citgo-desk’ geopend voor de werving nu de raffinaderij weer open gaat.

Door: Sharina Henriquez