De vlag hangt uit bij partijaanhangers na de regering vrijdag in Venezuela het contract tot heropening van de raffinaderij tekende - foto: Sharina Henriquez

De vlag hangt uit bij partijaanhangers nadat de regering vrijdag in Venezuela het contract tot heropening van de raffinaderij tekende – Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Er wordt op Aruba gemengd gereageerd op de ondertekening van het contract tussen de Arubaanse regering en dochterbedrijf Citgo van de Venezolaanse staatsolie- maatschappij PdVSA. De ondertekening vond vrijdag in Caracas plaats.

Arubanen konden de ondertekening live volgen op de lokale zender. Vooral het beeld van hun eigen premier Mike Eman met de Venezolaanse president Nicolás Maduro aan tafel, leidde tot kritische commentaren.

Premier Mike Eman in gesprek met Sharina Henriquez

“Het lijkt nu bijna alsof Aruba samsam is met Maduro die het land uitbuit, terwijl de inwoners lijden en sterven als gevolg van deze wrede dictatuur. Zijn wij nu medeplichtig?”, reageert Elton Semeleer op het beeld van de Arubaanse premier aan tafel met de Venezolaanse president Maduro. Aan de andere kant reageerden inwoners van de Arubaanse wijk San Nicolas wel blij. Bij terugkomst van de bewindspersonen, was daar zelfs een klein feestje. Met name bij partijsympathisanten hing thuis de vlag uit.

Kritiek
Verder was er ook veel kritiek doordat het heel lang onduidelijk was of er daadwerkelijk met moederbedrijf Citgo is getekend of met de Arubaanse Citgo, die hier in januari is opgericht. Verder is de raffinaderij nog altijd in handen van Valero. Minister van Energie, Mike De Meza, gaf gisteren opheldering van zaken.

Vijf overeenkomsten
De Meza legde uit dat er vijf overeenkomsten zijn getekend en wel degelijk met ‘de goede Citgo’. Ook is er een intentieverklaring getekend voor technisch-juridisch onderzoek naar de aanleg van de gaspijp tussen beide landen. En tenslotte is er ook een verklaring ondertekend die verdere invulling geeft aan eerdere overeenkomsten gesloten tussen de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland met Venezuela over een economische samenwerking. “Het gaat om samenwerking op energiegebied, bijvoorbeeld doormiddel van uitwisseling van hulp en expertise.” Verder hervat de regering deze week de onderhandelingen met Valero voor de overdracht van de raffinaderij.

Risico
Het feit dat het economisch heel slecht gaat met Venezuela, noemt de minister niet extra risicovol voor de hele operatie. “We kunnen wel allemaal doem scenario’s gaan bedenken. Maar het is eindelijk Citgo met wie we het contract hebben getekend. Zij moeten voldoen aan onze voorwaarden.”

Mensenrechten
Of mensenrechten met de raffinaderij-overeenkomst nu het onderspit hebben gedolven ten voordele van economie, daarop zei premier Mike Eman gisteren: “Ik denk dat ik eerder als onverantwoordelijk gehouden zou worden als ik 15 procent (groei) van onze GDP laat varen omdat wij als eenling in deze wereld een statement willen maken. Geen enkel westers land heeft nog zo’n positie ingenomen.”

De contracten plus benodigde wetgeving moeten nog naar het parlement voor goedkeuring. Zonder goedkeuring, geeft De Meza toe, zijn de vrijdag getekende contracten ongeldig. Maar die verwachting is er niet bij de regering, omdat zowel regeringsfractie als de oppositie al eerder aangaven voor een heropening van de raffinaderij te zijn.

Door Sharina Henriquez