Foto: Pieter Hofmann

KRALENDIJK – De vraag of een verdachte bewindspersoon of volksvertegenwoordiger moet aftreden heeft de afgelopen zeven maanden politiek Bonaire in zijn greep gehouden. Het leidde tot een voorstel voor een integriteitsprotocol in de gedragscode en een screening van politici, want een aftreden afdwingen is niet mogelijk.

Clark Abraham werd als gedeputeerde in juni 2017 opgepakt, nadat zijn vrouw aangifte had gedaan van mishandeling en huisvredebreuk. Daarna werd hij nog twee keer aangehouden voor huisvredebreuk, stalking en schending van het contactverbod, plus mishandeling van de minnaar van zijn vrouw. Abraham weigerde echter op te stappen, omdat hij volhoudt onschuldig te zijn.

Aftreden
In de Eilandsraad drongen de politieke tegenstanders van Abraham, leider van de Democratische Partij (DP), al in juni aan op zijn aftreden. Hij stelde zijn functie ter beschikking van de Eilandsraad, maar die ondernam geen actie. Zijn politieke bondgenoten (MPB) zwegen over de zaak.

Na de tweede aanhouding in september, Abraham was inmiddels Eilandsraadslid in de oppositie, herhaalde de discussie zich. Een verdenking van huiselijk geweld is te ernstig om aan te kunnen blijven, vindt de coalitie. De gezaghebber sprak met Abraham, maar er zijn geen regels om een verdachte politicus tot aftreden te kunnen dwingen. In het voorgestelde protocol komt wel een bepaling over hoe om te gaan met verdenkingen.

Enkele tientallen belangstellenden, vooral familie en vrienden van Abraham, kwamen naar de zitting.

Steun
De vrouwelijke leden van de bestuurscoalitie kwamen vorige week met een verklaring, dat het ongepast is op te komen voor iemand die verdacht wordt van huiselijk geweld, omdat vrouwen juist ondersteund moeten worden voor hun moed om aangifte te doen. Familie en vrienden van Abraham hadden op sociale media de verdachte verdedigd en officier van justitie Henk Jan Starrenburg aangevallen, omdat hij niet onafhankelijk zou zijn.

Gisteren kwam de zaak voor de rechter, tot opluchting van zowel Starrenburg als van Abraham zelf. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat er in de sociale media ‘een eenzijdig beeld’ werd geschetst van het OM. Abraham beklaagde zich erover, verwijzend naar een persbericht, dat hij door het OM al schuldig was bevonden voor de rechter uitspraak heeft gedaan.

Clark Abraham. Archieffoto: Pieter Hofmann

Mishandeling
Bij Abraham was er opluchting toen Starrenburg vrijspraak eiste voor de mishandeling van zijn vrouw en omdat zijn voorlopige hechtenis direct werd opgeheven. “Ik heb nog nooit een vrouw geslagen”, zei hij tegen de rechter. Het OM vond de mishandeling niet bewezen, vooral doordat de echtgenote haar verklaring had gewijzigd. Voor de overige aanklachten, huisvredebreuk, stalking en mishandeling van de minnaar, eiste Starrenburg 128 dagen cel, waarvan 90 voorwaardelijk.

Advocaat Edward Winkel van Abraham eiste volledige vrijspraak en ontslag van rechtsvervolging wegens noodweer. Abraham zei tijdens de zitting de afgelopen maanden zelf diverse keren door de minnaar, een professioneel vechtsporter, te zijn bedreigd en mishandeld: “Ik voelde me een boksbal.”

Met die aanklachten heeft het OM nooit iets gedaan. Naar de laatste aangifte van Abraham loopt nog een onderzoek. De uitspraak is op 28 februari.