ORANJESTAD – Venezuela stopt voor 72 uur eenzijdig alle lucht- en zeeverkeer met de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). Op Aruba is deze maatregel van de Venezolaanse president Nicolás Maduro meteen merkbaar. Venezolanen hebben de grootste moeite om terug te vliegen naar huis en lokale winkeliers bereiden zich voor op dure inkoop van groente en fruit elders.

Maduro heeft vrijdag op Telesur, de staatszender van Venezuela, gezegd dat hij het commerciële verkeer met de ABC-eilanden stopzet wegens ‘de smokkel van goederen uit het land door maffia op de eilanden’. De huidige, acute schaarste in Venezuela zou hiervan een direct gevolg zijn en Maduro eist maatregelen.

‘Als de maatregel wordt verlengd, dan is er reden voor paniek’

70 procent van de groente en fruit die Antonio Franken verkoopt komt uit Venezuela.

Antonio Franken runt Fruteria Virgilio, waar groente, fruit en levensmiddelen worden verkocht. 70 procent van zijn groente en fruit komt uit Venezuela. Als de verkeersstop daadwerkelijk bij 72 uur blijft, dan is de schade voor hem ‘en alle andere fruterias en supermarkten’ beperkt. “Dan duurt het tot woensdag tot we weer spullen uit Venezuela hebben, want de aanvoer van het binnenland naar Punto Fijo zal pas maandag weer op gang komen.”

Als de maatregel wordt verlengd, dan is er reden voor paniek, zegt Franken. “We kunnen dan wel groente en fruit halen vanuit plekken als de Dominicaanse Republiek, maar die komen aan met de container en dan gaan de prijzen in één keer met zo’n 30 à 40 procent omhoog.”

Aruba wil samenwerken
Vanochtend maakte premier Evelyn Wever-Croes bekend dat Aruba in Koninkrijksverband contact heeft gezocht met de Venezolaanse autoriteiten over de maatregel en dat de landen van het Koninkrijk nauw contact met elkaar houden over de ontwikkelingen. Ook herhaalde Wever-Croes nogmaals de ‘Venezolaanse zorgen’ over smokkel van onder meer goederen en kostbare materialen naar Aruba te erkennen. Ze wil met het buurland samenwerken om deze smokkel te bestrijden.

Gestrande passagiers
De maatregel heeft daarnaast ook gevolgen voor passagiersvluchten van en naar Venezuela. Vluchten naar Aruba hebben alleen Arubanen aan boord en in Venezuela aangeschafte goederen zoals medicijnen worden in beslag genomen. Rondom vluchten naar Venezuela toe is niet alles even duidelijk of goed geregeld. Privévluchten zijn geschrapt. Aruba Airlines heeft een vlucht gepland voor zaterdagavond, maar de aan de balie wordt getwijfeld of die doorgaat. Aserca Airlines vliegt pas maandag terug naar Venezuela.

Gustavo Zavala en zijn gezin zijn gestrand op Aruba. Foto: Ariën Rasmijn

Vliegmaatschappij Albatros heeft al haar vluchten geannuleerd tot nader bericht, waardoor passagiers zoals Gustavo Zavala en zijn gezin uit Punto Fijo zijn gestrand op Aruba. “Nu weten we niet wanneer onze maatschappij weer een vlucht terug heeft. We hebben geen plek om de nacht door te brengen. Ik ga nu naar het consulaat om te zien of ze mij daar kunnen helpen.” Eenmaal bij het consulaat in Oranjestad treft Zavala samen met zijn kinderen een gesloten deur aan.

‘Zeer negatieve impact’
Wever-Croes benadrukt dat er ‘nauwe economische, familie- en culturele banden’ tussen de ABC-eilanden en Venezuela gelden. “Het eenzijdig sluiten van de grens heeft een zeer negatieve impact op ons eiland.’