ORANJESTAD – De Arubaanse regering maakt zich zorgen over het dreigement van de Venezolaanse president Nicolás Maduro om al het commerciële verkeer tussen zijn land en de ABC-eilanden stop te zetten. Premier Evelyn Wever-Croes erkent dat de aanleiding van het dreigement, namelijk de smokkelhandel, een probleem is.

Wever-Croes zegt direct contact te hebben opgenomen met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, aangezien buitenlandse betrekkingen van Aruba een Koninkrijksaangelegenheid is. Afgesproken is dat gezamenlijk de ontwikkelingen nauwlettend worden gevolgd. Een exportstop naar Aruba zou het eiland raken, stelt de premier.

Ariën Rasmijn in gesprek met premier Wever-Croes

Maduro heeft woensdag op nationale televisie gezegd dat hij serieus heeft overwogen om het commerciële verkeer met de ABC-eilanden stop te zetten. Reden hiervoor is ‘de smokkel van goederen uit het land door maffia op de eilanden’. De huidige, acute schaarste in Venezuela zou hiervan een direct gevolg zijn. Ook kondigde Maduro aan ‘een kleine verrassing in petto te hebben’ voor de eilanden. Het is niet duidelijk wat hij daarmee bedoeld.

Smokkel
Wever-Croes vindt dat de kern van Maduro’s ergernis wel degelijk hout snijdt. “Wij vinden ook dat smokkel moet worden aangepakt. Wij kunnen niet doen alsof het niet gebeurt.” In de afgelopen jaren hebben naast benzinesmokkel op grote schaal ook mensensmokkel, wapensmokkel en drugssmokkel vanuit Venezuela een grote vlucht genomen.

Volgens de premier is het nu van belang voor de Arubaanse regering om de bescherming van de grenzen aan de kust aan te scherpen. Zij zegt dat op ambtelijk niveau aan de Venezolaanse consul op Aruba is gecommuniceerd dat Aruba smokkel van en naar het buurland harder gaat aanpakken.

“Alle winkels en supermarkten op Aruba zouden de gevolgen direct voelen”

Fruterias
Yadira Acosta runt een van de vele kleine ‘fruterias’ op Aruba waar groente, fruit en tal van kazen worden verkocht. Met name de verse producten die zij verkoopt komen wekelijks uit Venezuela via boten, die in de haven van Barcadera aanmeren. “Onze verse waren komen daar vandaan omdat de afstand korter is”, aldus Acosta. De rest komt uit Colombia.

Acosta zegt dat als al het verkeer uit Venezuela daadwerkelijk wordt stilgelegd, niet alleen winkels als de hare eronder zouden lijden. “Alle winkels en supermarkten zouden de gevolgen direct voelen.”

Venezolaanse kazen zijn populair op de eilanden.

Om tafel
Volgens Acosta is het niet de eerste keer dat Maduro zich zo heeft uitgelaten. Enkele jaren terug is de aanvoer van groente en fruit voor korte tijd aan banden was gelegd. Quota’s werden opgelegd op bepaalde producten. Hierdoor ontstonden ook lege schappen in Arubaanse supermarkten, die vervolgens naar leveranciers in de Dominicaanse Republiek uitweken. “Zelf denk ik niet dat het zo’n vaart gaat lopen”, vindt Acosta. “Maar ik vind wel dat de Arubaanse regering met die van Venezuela moet gaan praten.”