Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Horecaondernemer Jairo Mendoza noemt de reden van de Venezolaanse president Nicolás Maduro Moros – om alle lucht- en zeeverkeer voor Bonaire, Curaçao en Aruba eenzijdig 72 uur lang af te sluiten – kolder. President Maduro zegt dat smokkelaars van de eilanden onder meer voedsel van Venezuela wegsluizen.

Mendoza: “Vanuit Bonaire gaan juist producten naar Venezuela zoals autobanden, accu’s, medicijnen, kinderkleding, melk, suiker. De voornaamste producten die Venezuela naar Bonaire laat komen zijn groente en fruit. En hooi voor de ezels en geiten ”

Mendoza is met zijn familie in 1998 vanuit Venezuela naar Bonaire gevlucht. Volgens Mendoza had hij de dictatuur toentertijd al zien aankomen in het Latijns-Amerikaanse buurland.

Jair Mendoza is in 1998 vanuit Venezuela naar Bonaire gevlucht. Foto: Ronald A. Muyden

Kosten
Als dit embargo langer dan drie dagen duurt, zal Mendoza voor hogere kosten komen te staan voor zijn restaurant. Dit komt omdat de groente en fruit die als alternatief uit de Verenigde Staten of Nederland besteld moeten worden, meer kosten door koeling, duur en (container)transport. Zo’n reis kan twee tot drie weken duren.

Als deze eenmaal op Bonaire arriveren, dienen ze ook gekoeld te blijven. Dit kost extra elektriciteitsverbruik dat per 1 januari 2018 met 24 procent verhoogd is. Groente en fruit uit Venezuela kunnen met bootjes binnen enkele dagen ongekoeld op Bonaire zijn. Plus hoeven ze hierdoor drie tot vier dagen niet in de ijskast.

Pedro Pablo Barrio zou dit weekend naar Venezuela vliegen om zijn familie te bezoeken. Foto: Ronald A. Muyden

‘Beperking van vrijheid’
Pedro Pablo Barrio staart naar een lege kade op Bonaire, waar meestal de boten uit Venezuela aanmeren. Deze komen zeker twee keer per week uit het buurland. Door de maatregel kon Barrio zijn vliegticket naar de Venezolaanse stad Cumaná op zaterdag niet gebruiken.

De Venezolaanse Barrio woont al 36 jaar op Bonaire. Hij is niet te spreken over ‘de beperking van vrijheid’ die Maduro opgelegd heeft. “Ik kon hierdoor dit weekend niet afreizen naar mijn familieleden in Venezuela. Iets wat ik jaarlijks doe omstreeks deze tijd om ‘wat welvaart’ naar hen te brengen.”

‘De maatregel van Maduro is crazy’

Medicijnen
Irma Colorado runt een lounge café en typeert de maatregel van Maduro als ‘crazy’. Colorado vreest dat haar familieleden in Venezuela de dupe van het driedaagse embargo worden. De onderneemster is bang dat de insluiting langer dan drie dagen kan gaan duren. Zij vraagt zich af hoe ze bijvoorbeeld medicijnen, die schaars in Venezuela zijn, naar haar moeder die astmapatiënt is kan sturen.

Irma Colorado serveert arepa’s. Foto: Ronald A. Muyden

Een keer per maand stuurt ze naast geld, deodorant, shampoo en zeep naar Venezuela. Wat betreft haar eettent, vertelt ze: “Mijn zaak heeft nu al gebrek aan mango’s en ananas om smoothies te maken. De paprika’s en uien zijn bijna op voor de vulling van de arepa’s (gekookt maïsmeel deeg). Door de feestdagen waren de bootjes een week niet al op Bonaire geweest. Met de 72 uur erbij is dit meteen voelbaar.”