Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – De Venezolaanse ondernemer José Zambrano op Bonaire vindt de blokkade van Venezuela voor het zee- en luchtverkeer voor Bonaire, Aruba en Curaçao wel correct. “Venezuela is een autonoom land en mag zelf bepalen wat wel of niet goed voor haar is.”

José Zambrano koopt voor zijn zaak materiaal op Bonaire en voelt daarom geen hinder van de blokkade. Foto Ronald A. Muyden

De ondernemer in timmerwerk haalt aan dat het departement van Economische Zaken van Curaçao in 2014 een importverbod had ingesteld op onder meer paprika en tomaten. Dit was bedoeld om de lokale teelt te beschermen. “Hier was ik het mee eens, want je moet je inwoners beschermen. Waarom mocht die eenzijdige beslissing toen wel en nu andersom niet?!” Zambrano begrijpt daarom de ophef over de maatregel niet. “President Nicolás Maduro doet niet anders dan de belangen van Venezuela behartigen.”

Lege kade
De kade, waar de boten met goederen uit Venezuela twee keer per week aanmeren, ziet er verlaten uit. Dit komt omdat de Venezolaanse vice-president Tareck El Aissami gisterochtend meldde dat zijn baas president Maduro de eerdere blokkadeperiode heeft verlengd tot nader orde.

Zambrano windt zich meer op over dat sommige van zijn landgenoten in Venezuela zich met – door de regering gesubsideerde – producten verrijken via de zwarte markt. Die producten zijn juist niet voor export. Aan de kust van Venezuela gebeurt dit ook met de kleine bootjes, ‘peñeros’, die goederen voor een habbekrats inkopen en voor driekeer zoveel doorverkopen.

Over de vraag of deze producten ook naar Bonaire worden gesmokkeld wil de Belastingdienst Bonaire – waaronder de Douane valt die permanent toezicht uitoefent op de invoer, uitvoer en doorvoor van goederen- niets loslaten.

Alberto Rondon: ‘Probeer het zelf maar uit door naar de telefoonlijn ‘0-800 SaludYa’ (GezondheidNu) te bellen.’ Foto Ronald A. Muyden

Medicijnen
De gepensioneerde Venezolaanse Alberto Rondon zegt bovendien dat het niet waar is dat er onvoldoende medicijnen in Venezuela aanwezig zijn, zoals wordt beweerd. “Probeer het zelf maar uit door naar de telefoonlijn ‘0-800 SaludYa’ (GezondheidNu) te bellen.” Deze door de Venezolaanse regering in 2016 geactiveerde hulplijn zoekt, bezorgt en prioriteert geneesmiddelen voor de behandeling van hypertensie, astma, diabetes en stuiptrekkingen, aldus Rondon.

“Venezolaans ziekenhuispersoneel ontvreemden veel medicijnen en verkochten deze door via hun eigen praktijk.” Dit zorgt er volgens Rondon voor dat Venezolanen denken dat er geen of onvoldoende geneesmiddelen in hun vaderland zijn.

Mireya Niels-Mármol. Foto Ronald A. Muyden

Verwachting
Vrijdag houden het Koninkrijk en Venezuela op Aruba een topoverleg. De Venezolaanse eigenaresse van een zaak bestaande uit grotendeels natuurlijke en duurzame producten, Mireya Niels-Mármol, hoopt dat dit overleg vruchtbaar mag zijn.

Mireya Niels-Mármol over het Venezolaanse embargo (Engels)

Haar ‘fresh, market, cafe,’ bestaat tot 40 procent uit goederen van haar geboorteland. Naast groenten en fruit is zij afhankelijk van bloem, chocolade en jam. Op de vraag wat haar bevindingen zijn over de insluiting antwoordt Niels-Mármol: “Als deze bedoeld is om de situatie in de haven te verbeteren, geef ik hem een applaus. Er zijn vreemde dingen aan de gang in alle havens van Venezuela. Ik hoop dat wat nu aangepakt wordt, voorgoed wordt aangepakt.”