Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Wekelijks zijn er dertig ‘barkjes’ (bootjes) uit Venezuela die voornamelijk fruit en groente invoeren om de Curaçaose markt te bevoorraden. Maar omdat de Venezolaanse president Nicolás Maduro voor 72 uur eenzijdig alle lucht- en zeeverkeer met de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) heeft stopgezet, is de situatie gespannen bij de Venezolaanse fruitmarkt in Willemstad.

Volgens Maduro worden veel goederen gesmokkeld uit Venezuela door ‘maffia op de eilanden’. Handelaar op de Venezolaans fruitmarkt, Angel Delgado, wordt direct benadeeld door de maatregel, die nog tot dinsdagochtend duurt. Delgado erkent dat er altijd wel smokkelwaar de Curaçaose grenzen passeert, maar niet in de hoge mate die de Venezolaanse overheid beschrijft. “Nu moeten de goeden boeten voor de kwaden”, vindt hij.

Venezolaanse fruitverkoper Angel Delgado. Foto: Deya Mensche

Heffing
De fruitverkoper vertelt dat de Venezolaanse consul vijf maanden geleden nog alle barkjes uit Venezuela heeft geregistreerd en geaccrediteerd. “Nu moeten handelaren een identiteitskaart hebben en bij vertrek uit Venezuela een heffing betalen.” De schepen blijven ongeveer twee maanden in de Curaçaose haven en betalen ook gemiddeld tussen de 1800 en 2000 gulden aan heffing per schip over de handelswaar die ze op Curaçao invoeren.

Nadat Maduro vrijdag de maatregel aankondigde op de Venezolaanse staatstelevisie, hield de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath een spoedontmoeting met de Venezolaanse consul Marisol Gutiérrez de Almeida. Volgens Rhuggenaath draagt het sluiten van de grenzen niet bij aan een oplossing om de bestaande smokkel te bestrijden; “maar wij staan open voor overleg over het bestrijden van illegale handel. Voor zover wij weten vindt de samenwerking tussen de Curaçaose en Venezolaanse autoriteiten plaats op correcte en constructieve wijze.” Vanaf zaterdag zijn ook alle vluchten naar Venezuela tot nader order opgeschort.

Betere controle
Mary Ann Goiri-González, de vertegenwoordiger van Venex, – de belangenvereniging van Venezolanen op Curaçao – denkt dat het embargo van president Maduro ernstige gevolgen kan hebben. Volgens Goiri-González heeft Maduro zijn beslissing abrupt genomen, om de aandacht af te leiden van de situatie in zijn land. “Gezien de kritieke humanitaire omstandigheden van Venezuela had de Nederlandse regering, samen met de regeringen van de eilanden, allang maatregelen moeten nemen om de grenzen beter te controleren op de toestroom van illegalen en smokkelwaar.”

Toch gelooft Goiri-González dat de taak om smokkel te bestrijden vooral bij de Venezolaanse overheid ligt. “President Maduro wil met de maatregel vooral de aandacht trekken van onze bestuurders”, denkt zij.

Bezoek gouverneur Falcón
Tijdens de televisietoespraak heeft president Maduro onder andere gezegd dat de gouverneur van de Venezolaanse deelstaat Falcón, dat aan de Caribische zee ligt, binnenkort de ABC-eilanden zal bezoeken om te praten over de handel en smokkel tussen de eilanden en Venezuela.