Aanhangers van Henrique Capriles Radonski. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Hoewel hij met nog geen procent de Venezolaanse presidentsverkiezingen heeft verloren, mag oppositiekandidaat Henrique Capriles Radonski zich vooralsnog alvast winnaar noemen van de stemming op Aruba.

Rond negen uur ’s avonds, drie uur nadat de stembus was gesloten, werd het inofficiële resultaat bekendgemaakt door het Venezolaanse consulaat in Oranjestad, waar het enige stemlokaal op het eiland was neergezet.. 787 van de ruim 1100 op Aruba woonachtige stemgerechtigden hebben vandaag gestemd. Dat zijn 24 minder dan vorig jaar, toen de toen nog levende president Hugo Chavez de presidentsverkiezingen won. Capriles kreeg 419 stemmen terwijl waarnemend president Nicolas Maduro, kandidaat van regeringspartij PSUV het moest doen met 366. Kandidate Maria Bolivar kreeg slechts één stem op Aruba. Er was ook slechts één ongeldige stem met de hand geteld.

Maduro en Capriles hadden allebei een redelijk grote aanhang staan buiten het consulaat. Beide partijen stonden de hele dag en avond tegenover elkaar aan weerszijden van de straat. Er waren geen incidenten. Zowel de oppositie als PSUV hadden van tevoren zoveel mogelijk stemmers proberen te mobiliseren. Beiden hadden van zichzelf een lijst met al dan niet potentiële aanhangers die ze konden aanspreken. Peggy Navarette Harms van het coördinatieteam van de oppositie geeft aan dat vorige week zondag een grote bijeenkomst werd georganiseerd met aanhangers. “Daar gaven we aan iedereen de opdracht een andere stemmer mee te nemen naar de stembus vandaag”, laat ze weten aan Caribisch Netwerk.

Patrouilles

"Ik ben Chavez" Een aanhanger van PSUV laat zijn auto voor hem spreken. Foto: Ariën Rasmijn

Nestor Perez, mobilisatiecoördinator van PSUV op Aruba, verklaart dat zijn partij een andere aanpak had. “We hadden verschillende vergaderingen. We hebben patrouilles in het leven geroepen. De opdracht was dat elke patrouille met tien man zou komen.” Perez gaf in de middag al te kennen rond de 350 Chavista’s naar de stembus te kunnen trekken. In eerste instantie ontkent hij naar PSUV in Venezuela door te geven wie wel en wie Chavista is op Aruba. “Die lijsten zijn voor intern gebruik door PSUV hier.” Na nogmaals te vragen zegt hij dat als er informatie doorgegeven wordt, dit via de telefoon gebeurt. “Wij weten wie hier Chavista is en wie niet.”

‘Alle stemmen anoniem’

Kort voor zes uur ’s middags sloten de stembussen. Yolimar Villalba, coördinator van het stemlokaal schatte op dat moment al dat de opkomst minder dan die van vorig jaar zou zijn. Een van de aantijgingen van de oppositie in Venezuela was dat aanhangers van PSUV stemmers zouden intimideren met dat stemmers van Capriles op een lijst zouden terechtkomen. “Hier zijn alle stemmen anoniem”, aldus Villalba.

Feestje

Na het sluiten van de stembussen blijft de stemming feestelijk. Op enkele tientallen diehards na zijn meeste Chavista’s afgehaakt, terwijl aan de andere kant van de straat de aanhangers van Capriles qua aantal zijn gegroeid en een feestje aan het bouwen zijn. De sfeer is gemoedelijk, hoewel de meningsverschillen duidelijk zijn. Een oppositieaanhanger: “Omdat ik hier woon kan het mij uiteindelijk weinig schelen wie wint. Maar ik stem toch, en voor Capriles omdat ik een betere toekomst wil voor mijn familie Venezuela. Zelf heb ik kunnen vertrekken. En de reden was omdat ik deze regering niet kan uitstaan. Als een in Venezuela wonende Chavista met mij in discussie gaat, kan ik zijn argument veel beter accepteren dan die van een Chavista die hier woont. Die woont namelijk hier zodat hij niet met de constante tekorten aan voedsel hoeft te leven.” Een Chavista aan de andere kant ziet alles wat de revolutie heeft opgebouwd verdwijnen, mocht Capriles winnen. “De oppositie heeft het constant over de onvolkomenheden van Maduro. Maar daar gaat het niet om. Wij weten heus wel dat Maduro een lange weg te gaan heeft om in de buurt te komen van wie was Chavez was. Wij stemmen niet voor hem, maar voor de Bolivariaanse revolutie. Die moet overeind blijven.”

Door: Ariën Rasmijn