Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – De Venezolaanse gemeenschap op Curaçao hoopt dat ook de Curaçaose regering zich aansluit bij de landen die oppositieleider Juan Guaido als interim-president van Venezuela erkennen.

Dat zegt Mary Goiri van VENEuropa op Curaçao. Woensdag gaven zo’n 400 Venezolanen gehoor aan de internationale oproep om te protesteren op het Wilhelminaplein.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

“Dit is een wedergeboorte voor onze land”, legt Goiri uit. De demonstranten zijn blij dat de regeringen van Curaçao en Nederland niet de beëdiging van Nicolás Maduro op 10 januari hebben bijgewoond. En zo nadruk legde op de ‘onwettigheid van zijn presidentschap’, aldus de demonstranten.
Maar ze willen dus meer: ook erkenning van de nieuwe interim-president.

Tweekamp
Er is nu een politieke tweekamp waarbij een groot aantal landen waaronder de VS, Canada en ook in de regio Colombia, Brazilië, Argentinië, Peru de oppositieleider Guaido als interim staatshoofd erkent. Dat geldt nog niet voor Europa die alleen aangeeft dat president Nicolás Maduro moet opstappen.
Nederland volgt Europa hier in en ook dus Curaçao. Rusland steunt juist Maduro en heeft de VS hierop aangesproken.

‘Curaçao moet verder kijken dan politieke belangen’- demonstrant Freddy Ramos

Volgens de demonstranten op Curaçao geven de huidige ontwikkelingen hoop dat er verandering gaat komen in Venezuela. Maar vrezen ze toch dat de situatie voor de Venezolaanse immigrant eerst moeilijker gaat worden.
“De Curaçaose regering moet beter gaan luisteren en verder kijken dan alleen de politieke belangen. Want er is ook een humanitaire aspect dat overwogen moet worden”, vindt demonstrant Freddy Ramos.

Volgens de Venezolaan kan Nederland meer druk op Maduro leggen om af te treden, zodat een regering kan zitten die zich echt inzet voor het volk.