Minister Otmar Oduber (links) in overleg met AVP-fractieleider Rene Herdé, MEP-leider Evelyn Wever-Croes en ATA-directeur Ronella Tjin Asjoe-Croes. Foto: Ariën Rasmijn

Minister Otmar Oduber (links) in overleg met AVP-fractieleider Rene Herdé, MEP-leider Evelyn Wever-Croes en ATA-directeur Ronella Tjin Asjoe-Croes – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Tiara Air krijgt een schenking van een miljoen dollar uit het noodfonds voor marketing van Aruba Tourism Authority (ATA). De Staten gingen gisteravond tijdens een publieke spoedzitting unaniem akkoord met een motie hiervoor.

 
Kort voor middernacht maakten de Statenleden een hamerstuk van het verzoek van ministers Otmar Oduber (AVP) van Toerisme en Transport en Juan David Yrausquin (AVP) van Financiën om het bedrag per direct vrij te maken.

 

Een reportage van Ariën Rasmijn

Hiermee kan Tiara haar operatie de komende dagen blijven voortzetten in afwachting op de eerste overmaking van haar tegoeden. De tegoeden zijn door de Venezolaanse valuta-autoriteit Cadivi opgelopen tot zo’n 28 miljoen dollar.

 
Applaus
De stemming werd met luid applaus van werknemers van de luchtvaartmaatschappij onthaald. “Met het geld kan Tiara Air onder meer aan de betaling van de seat check van haar geleasede Boeing 737 voldoen en salarissen uitbetalen”, vertelt Tiara-CEO Alejandro Muyale.

 
Uiteindelijk werd door het parlement besloten om via een unanieme motie akkoord te gaan met de schenking, met als tegenprestatie dat Tiara Air datzelfde bedrag in diensten aan ATA en de toeristische sector terugbetaalt. Ook voert niet Tiara Air, maar ATA de betalingen uit.
 
Aanpassing noodfonds
Opvallend aan de motie is het verzoek aan de regering om te overleggen met ATA over het aanpassen van de wetgeving rond het noodfonds. De regering moet binnen 60 dagen terug te keren naar de Staten met een wetswijziging, waarin de doelstelling is uitgebreid naar het kunnen verhelpen van gevallen als deze. Minister Oduber stond er echter op dat hulp aan Tiara Air eenmalig is.

 
‘Alle opties uitgeput’
Afgelopen week ging Muyale samen met minister Oduber naar Venezuela om te praten. Tiara stond op het punt haar vlieglicenties naar het land kwijt te raken. Het bezoek wist dit te voorkomen en Tiara kreeg toezeggingen voor betalingen in termijnen. “Bij terugkomst naar Aruba kregen wij van onze bank in Venezuela te horen dat de eerste overmaking is goedgekeurd.” Het gaat om een bedrag van een miljoen dollar.

 
Die overmaking neemt enkele dagen in beslag en om die periode te overbruggen werden de Staten verzocht om toestemming voor een schenking uit de noodpot van ATA. Op dat moment zat daar zo’n 3,4 miljoen florin in.

 
Banken
Bij banken kon Tiara niet terecht. Volgens minister Oduber kon de Curaçaose Girobank, de hoofdbank van Tiara Air, niet instappen omdat zij onder toezicht staat van de Centrale Bank. Dat zorgde ervoor dat de voorwaarden voor CMB, de lokale bank van Tiara, niet aantrekkelijk waren. Lokale zakenlieden bleven ook weg. “Alle opties waren uitgeput”, stelde Oduber aan de Staten.

 
Garanties
Met deze regeling is de luchtvaartmaatschappij nog niet uit de problemen. Hoewel de Venezolaanse autoriteiten hebben toegezegd dat in december en januari grote delen van de dollartegoeden worden overgemaakt, is er geen garantie. Bovendien hebben de achterstanden ervoor gezorgd dat Tiara Air voor zo’n 300.000 dollar in het krijt staat bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

 
De Venezolaanse president Nicolas Maduro kondigde onlangs aan dat Cadivi wordt opgedoekt wegens corrupte. De controle op het legaal wisselen van bolivares naar dollars komt dan onder toezicht van staatsoliemaatschappij PDVSA en de centrale bank. Muyale zegt zich geen zorgen te maken dat de gemaakte toezeggingen hierdoor verdwijnen.

 
Door Ariën Rasmijn