De raffinaderij van Valero, toen de schoorstenen nog rookten. Foto: Ariën Rasmijn

De raffinaderij van Valero, toen de schoorstenen nog rookten. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans ondertekent maandag 3 juni een principeakkoord met Venezuela voor samenwerking met het Koninkrijk der Nederlanden. Nu kan Aruba eindelijk ook zelf met het buurland om de tafel gaan zitten.

Premier Mike Eman (AVP) zegt dat onderhandelingen tussen beide landen over de raffinaderij en energievraagstukken gehinderd waren door de wens van Venezuela om eerst een breed akkoord te hebben met het Koninkrijk.

Luister naar Ariën Rasmijn in gesprek met premier Eman

Aruba en Venezuela waren de afgelopen jaren in gesprek over een mogelijke overname van de raffinaderij door staatsoliebedrijf PDVSA of de aanleg van een directe gasleiding naar het eiland.

Eman woont morgen de ondertekening bij van het principeakkoord. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) tekent namens Nederland, dat hiermee het eerste Europese land wordt dat een dergelijk akkoord sluit met de regering van Nicolas Maduro.

De opvolger van Hugo Chavez zoekt in tegenstelling van zijn voorganger juist een toenadering naar Europa en de VS.

Door: Ariën Rasmijn